- Forskning
- Hälsa

Infektioner i käkbenet uppstår ofta via infektioner i tandrötterna och särskilt kommer bakterier och andra mikroorganismer från rotfyllda tänder. Rotfyllda tänder blir aldrig helt bakteriefria även om tandläkaren är alldeles så duktig. Att diagnostisera och skrapa bort infekterat käkben görs sällan i Sverige trots att internationell konsensus finns för hur käkbensinfektioner ska hanteras. Men det är helt klart svårt att diagnostisera sjukdomar inuti käkbenet utan att gå in och titta.
Patientens historia och klinisk bedömning av patienten är det som bör användas för att upptäcka käkbenssjukdom, skriver forskarna i en omfattande rapport där de också gemensamt fattat beslut om hur man ska diagnostisera och behandla käkbenssjukdom.
De skriver att det går att se onormalt ben vid vanlig röntgen samt vid panoramaröntgen. De anser det också bra med CBCT-röntgen. Det talas också om MRI och PET om man behöver ännu säkrare bedömningar.
Exponerat och nekrotiskt ben kan vara symtomfria under långa perioder, men kan orsaka symtom om vävnaderna runt omkring blir inflammerade. Och det skulle i så fall vara så att en eventuell rotfyllning kan trigga igång en sedan tidigare pågående process.
Vanliga symtom anses vara värk, att tänderna flyttar sig, svullnad i tandköttet, rodnad i området, sårbildning, ökad känslighet i slemhinnan och ansiktsnerven. Även domningar kan inträffa. Fistlar kan uppstå vid dessa infektioner och även bihålebesvär kan uppträda.
Forskarna slår också fast att symtomen ofta uppstår innan det är möjligt att kliniskt detektera osteonekrotiskt ben. Det innebär förstås stora svårigheter vid diagnostik.
Vid opereration förbättras resultatet av långvarig förskrivning av antibiotika, användning av laser respektive PRF-terapi. Även hyperbar syrebehandling kan förbättra resultatet. Det framgår också att det är nödvändigt att ta bort all död och infekterad vävnad inuti käkbenet för att få bra resultat. Svenska tandläkare tycks vara alltför försiktiga och då kan besvären återkomma rät snabbt.
Till forskningsrapporten Diagnosis and Management of Osteonecrosis of the jaw: A Systematic Review and International Consensus.