Modern forskning visar ett allt tydligare samspel mellan munhålan, tänderna och hjärnan. Det handlar om nerver som går från hjärnan till tänderna, bakteriefloran i munnen som kan tränga in i hjärnan, signalsubstanser som påverkar käken och sänder signaler till hjärnan. 

Samspelet mellan munhålan/tänderna och hjärnan är ytterst komplicerat, vilket visas i en sammanfattande forskningsartikel publicerad av kinesiska forskare. De menar att hjärnan finns mycket nära tänder och käkar både anatomiskt och utvecklingsmässigt. Påverkan sker via nerver, signalsubstanser och bakterier. 

Forskarna förklarar att både centrala och perifera nervsystemet är involverat både i funktion och utveckling av käkben, käkled, tandpulpa, ligament, muskler, körtlar, munslemhinna, tungan mm. Detta är avgörande för hur hela käksystemet inklusive tänderna ska kunna fungera korrekt.  

De anser att bakterier från munhålan kan tränga in i hjärnan och där skapa inflammation som kan orsaka neurologiska sjukdomar. Bland annat nämnder de Alzheimers och Parkinsons sjukdom. Porphyromonas gingivalis som orsakar tandköttsinflammation och parodontit kan via inflammation störa blodhjärnbarriären och öka risken för stroke.

Forskningsartikeln visar på många komplicerade samband, mekanismer och orsaker till hur tänder och käkar påverkar hjärnan och tvärtom. Den intresserade kan läsa artikeln via länken nedan, dock är det komplicerad men mycket intressant.   

Till forskningsartikeln 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)