Den som har besvär med hjärta och förkalkade blodkärl kan i Danmark få behandling med EDTA, en kelerande substans som avgiftar från vissa tungmetaller plus att den tar hand om kalcium i kärlväggarna. Sådan behandling kan man inte få i Sverige, här gäller istället ballongsprängningar eller operation. EDTA tillsammans med DMSA kan användas för att avgifta från kvicksilver och andra tungmetaller, men är inte tillåtet i Sverige.

Många intressanta aspekter i detta ämne kan man läsa i Katrine Flindts artikel. Hon är en läkare med ortomolekylär inriktning och tillhör det danska ortomolekylära sällskapet. Hon redovisar i sin artikel möjligheten till EDTA-behandling för att minska risken för blodpropp och stroke. Hon har också använt kelatorer för avgiftning på amalgamsjuka patienter.

Katrine Flindt tar också upp behovet av att samtidigt ge tillskott av näringsämnen för att kroppen ska få rätt byggstenar liksom om behovet av att ändra livsstil med fysisk träning och kostomläggning.

Förkalkning av blodkärlen beror på flera faktorer och många olika åtgärder förutom EDTA-behandling behövs. Det handlar om daglig motion och bra kost där man tar bort socker, stärkelse och mjölk och ser till att öka de goda fetterna. Hon menar också att det är nödvändigt att korttidsfasta t ex att man äter middag kl 18.30 och därefter äter först till frukost. 

Vid blodanalyser ser hon ofta att patienterna har briste på magnesium, kalium, zink och selen samtidigt som de har förhöjda värden av kalcium, natrium och koppar. Hon rekommenderar sina patienter att ta rejäla doser av vitamin- och mineraltillskott. Särskilt stort är behovet av magnesium, selen och zink.

Magnesiumbrist kan ge upphov till symtom som kramper i benen, förhöjt blodtryck, oro i kroppen och svårt att lugna ner sig, darrningar i händerna och problem med hjärtat. Dagligt bad med epsomsalt rekommenderas och om besvären då upphör efter tre dagar så kan man misstänka magnesiumbrist. 

Till artikeln av doktor Katrine Flink

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)