Kollagen består av flera olika proteiner och är viktiga byggstenar i muskler och leder, men har också viktiga funktioner vid uppbyggnad av tänder och behövs kontinuerligt för att man ska behålla en god tandhälsa. När man blir äldre minskar förmågan att ta upp kollagen, vilket leder till brister som påverkar muskler, hud, tänder med mera. 

Kollagen har många viktiga fuktioner i kroppen och tillgången på kollagen påverkar definitivt tandhälsan. Buljong innehåller kollagen och är en bra källan. Annars finns möjligheten att ta tillskott. Det senare bör alla äldre göra. 

Gällande tänderna finns många funktioner där kollagen träder in. För att minska risken för karies och inflammationer i tandköttet behövs särskilt kollagen, men också C-vitamin, D-vitamin, K2-vitamin och magnesium. Kollagen tänker inte alla på för man kanske förknippar det mer med sådana som går på gym och bygger muskler.

Brist på kollagen får till effekt att muskler och leder försvagas, naglarna sprickor och tändhälsan påverkas. Tyvärr hittar vi inte så mycket forskning om just tänder och kollagen, men en del sådan finns som ger stöd för att kollagen är ett viktigt tillskott hos äldre för att tandhälsan ska behållas.  

Se mer i artikel från Hälsa och Funktionsmedicin (tidigare Näringsmedicinsk tidskrift)
Till forskningsartikel om demineralisering och mineralisering av tänderna (engelska)
Till forskningsartikel om kollagens roll i dentinets remineralisering
Till ytterligare en forskningsartikel om kollagenets roll

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)