Tandpriskollen är en tjänst som utvecklats av myndigheten TLV. Det handlar om att göra tandläkarnas priser synliga för patienterna. Syftet är att öka konkurrensen för att tandläkarna ska sänka priserna. Men hur går det egentligen? P4 Kristianstad har frågat TLV. 

Av inslaget hos P4 Kristianstad framgår att Tandpriskollen inte blev den succé man hoppats på. I programmet säger TLV (Tand- och läkemedelsförmånsverket) att det sannolikt beror på pandemin och att folk inte gått så mycket till tandläkaren.

Snarare kanske det beror på att folk ogärna byter tandläkare. Tandhälsoförbundets erfarenhet är att kostnaderna inte så ofta avgör vilken tandläkare man går till. De flesta vill ha en bra tandvård och en tandläkare de kan lita på. Många ringer för att få tips om skickliga tandläkare och tandläkare som är beredd att ta bort deras rotfyllda tänder korrekt eller sådana som avstår från metalliska material och använder de som rekommenderas av förbundet.

Det handlar också om var man bor. I storstäderna finns gott om tandläkare och där går det kanske att byta till den billigaste, men på landsbygden och i Norrland finns få tandläkare och då kan man kanske inte välja utan får vara nöjd med den som finns. 

De flesta vill också ha en bra tandvård eller kanske avstår tandvård helt och hållet om de saknar ekonomiska medel. Sen blir det lätt ett slags beroendeförhållande mellan tandläkare och patient. Man lär känna sin tandläkare och det känns tryggt och bra. Inte ens om tandläkaren felbehandlar är patienter benägna att byta. 

Det är ändå bra att det finns ett jämförelseverktyg så att var och en kan gå in och jämföra kostnaderna för olika ingrepp. Men att det skulle sänka kostnaderna för tandvården är knappast troligt. 

Till inslaget om Tandpriskollen

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)