- Dentala material
- Forskning
- Hälsa

Årets Nobelpris går till tre forskare som utvecklat en speciell teknik för att sammanfoga molekyler, den så kallade klickkemin. Denna teknik används för att skapa så kallade benplåster, men också för att skapa hållbara tandlagningsmaterial. I Tf-bladet nr 2/2019 skrev Michael Malkoch om denna teknik och de dentala material som hans forskargrupp vid KTH utvecklat.
Årets Nobelpris i kemi går till Carolyn R Bertozzi, Morten Meldal och Barry Sharpless för utveckling av klickkemi som är ett nytt sätt att bygga molekyler. Michael Malkoch arbetade tillsammans med Barry Sharpless och tog med sig denna teknik till Sverige och KTH:
I Tf-bladet ner 2/2019 skrev han om denna teknik som forskargruppen på KTH utvecklat till olika produkter. De marknadsför just nu det så kallade benplåstret. Det är starkt och kan användas istället för spikar av titan eller andra metaller. Till saken hör att klicktekniken gör att samtliga kemikalier som är involverade reagerar och inga monomerer som ställer till besvär finns. Risken för biverkningar är liten.
KTH-forskarna har utvecklat ett särskilt material för att laga tänder. Det är en sorts keram och det fina är att allt material "klickar in" och inga monomerer bildas. Av de undersökningar som gjorts framgår att biverkningsrisken är minimal. Ännu finns dock inte detta material kommersiellt tillgängligt. Vi hoppas dock att det börjar användas.
Till artikel i Tf-bladet
Till artikel på KTH:s hemsida
Pressmeddelande, nobelpriskommittén