- Hälsa
- Politik

I dag har alla inte råd att gå till tandläkare och det gör att personer med dålig ekonomi oftare har sämre tandhälsa. Tandvårdsskadeförbundet anser därför att tandvården ska ingå i hälso- och sjukvårdsförsäkringen och inte kosta mer än att gå till doktorn. Kariesangripna tänder ser fula ut, många skäms och vill inte visa sig för andra. Risk finns för tandlossning eller tänder behöver tas bort på grund av infektioner. Detta leder till allvarliga konsekvenser inte bara för utseendet utan även för möjligheten att tugga maten och tillgodogöra sig näring.
Klasskillnader i tandhälsa har tagits upp i TV4:as program Malou efter tio (se länk nedan). Tandvårdsskadeförbundet får frågor om hur man ska få pengar till tandvård och det är självklart ett angeläget ämne.
I första hand hänvisas till kommunernas Socialtjänst och deras biståndsbedömare eller LSS-handläggare, som kan utfärda så kallat tandvårdsstödsintyg för det som benämns "nödvändig tandvård". Patienten betalar då samma summa som om hen går till doktorn och högst 1 100 kr.
Nödvändig tandvård enligt tandvårdsförordningen erbjuds de äldre som omfattas av uppsökande verksamhet, placerad på institution eller de som inte kan sköta sin munhygien på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning. Tandvården ges enligt hälso- och sjukvårdens högkostnadsskydd (se ovan) och utformningen av stödet görs av varje enskilt landsting eller region. Läkarintyg krävs.
Om tandvård ändå inte ges eller om man vill ha mer eller annorlunda tandvård än den som erbjuds går det ibland att söka pengar för tandvård från församlingar eller mindre stiftelser.
Till inslag TV4
Nödvändig tandvård
Till tandvårdsförordningen