- Politik

Den som är missnöjd med tandvården ska först klaga hos vårdgivaren och därefter kontakta patientnämnden i regionen eller om det är en privat tandläkare klaga till privattandläkarnas förtroendenämnd. Därefter kan man klaga till IVO (Inspektionen för vård och omsorg). De flesta klagar inte utan byter bara tandläkare. De som klagar får sällan rätt ens hos IVO.
De allra flesta klagar inte på tandvården. De som är missnöjda byter bara tandläkare. Klagomålssystemet är ofta förnedrande och krångligt. Några få personer driver ändå klagomålen på sina tandläkare vidare. Under 2022 tog IVO emot 271 klagomål som rörde tandvården. Men IVO utredde endast 74 klagomål och av dessa avslutades. 46 med kritikbeslut. Man kan förstå att det är rätt meningslöst att anmäla problem med tandläkaren.
Dock är det angeläget att patienter anmäler problem med tandläkare och särskilt gäller det folk som är känsliga för dentala material, har haft rotfyllningar som ställt till problem, fått proteser som inte riktigt passar med mera, Om man inte anmäler problem så finns inte denna kategori i myndigheternas register. Därför är det bra om alla som har problem anmäler det i första hand till tandvårdskliniken, i andra hand till patientnämnden eller till privattandläkarnas förtroendenämnd och därefter till IVO.
Även om den egna anmälan inte leder någon vart är det viktigt för framtida patienter att anmälan görs. Detta är ett sätt att visa att våra diagnoser och besvär finns.
Rättsosäkerheten för en patient i tandvården är stor. Garantier för kronor, broar och implantat finns, men de fullföljs inte alltid eftersom patienten inte vet om garantierna. Se mer Tf:s utredning av denna fråga.
Om en patient anser att tandläkaren skadat en tand kan patienten (inte tandläkaren) kontakta tandläkarens försäkringsbolag. Ofta står tandläkarens ord mot patientens och sällan ges ersättning. Vi misstänker också att tandläkare ändrar i journalen vid en sådan anmälan.
Anmäl alltså problem med tandläkaren för att hindra att andra råkar ut för liknande problem. Ju fler som anmäler desto bättre då detta är ett sätt att göra våra frågor synliga. Amalgamsanering är möjlig på samma villkor som den medicinska vården, men regionerna kräver läkarintyg på att man är allergisk mot någon metall i amalgamet. Detta är en regional politisk fråga.