- Politik

Den som har klagomål eller synpunkter på vården får i framtiden endast möjlighet att anmäla detta till vårdgivaren. Reglerna trädde i kraft den 1 januari 2018. Vårdgivaren eller verksamheten ska bekräfta att de tagit emot klagomålet och ska senast efter fyra veckor lämna ett svar med förklaring till det inträffade. IVO:s roll är så gott som helt bortkopplad.
Från och med den 1 januari 2018 ska klagomål och synpunkter från patienter och anhöriga i första hand lämnas till den verksamhet som ansvarat för vården. Verksamheten ska bekräfta att de tagit emot klagomålet och bör lämna ett svar inom fyra veckor. Svaret ska innehålla en förklaring till vad som har hänt och formuleras så att det är lätt för patienten att förstå.
Det går att få hjälp av Patientnämnden som finns i alla landsting och regioner. Patientnämnderna utreder inte själva klagomål, men kan vara en länk mellan patienten och vården.
En viktig förändring i den nya lagstiftningen är att Inspektionen vår vård och omsorg, IVO inte längre kommer att utreda anmälningar från patienter och anhöriga annat än om patienten fått en bestående skada, ett väsentligt ökat behov av vård eller avlidit. Även en sådan anmälan ska först gå till vårdgivaren.
Tandvårdsskadeförbundet har tidigare protesterat mot det nya anmälningsförfarandet. Framför allt inom tandvården kommer det bli problematiskt då många tandläkare arbetar i egen praktik. Tandläkaren ska då utreda sig själv. Det är knappast en bra lösnng och patientsäkerheten blir lidande.
Patientnämndernas roll är fortsatt oklar och saknar de möjlighet att själva utreda klagomål kommer patienterna fortsatt inte någonstans att få hjälp. Att ha en vettig klagomålshantering med opartiska utredare är viktigt och i nuläget är det angeläget att arbeta för mer resurser och större befogenheter till patientnämnderna. Viktigt är att fortsätta klaga på felaktig eller dålig vård liksom på vårdgivarens bemötande.
Läs mer om det nya regelverket