De flesta äldre har i dag kvar sina egna tänder. Det ställer krav både på omvårdnaden och tandvården. Av en artikel i danska tandläkartidningen framgår att några år efter en blodpropp i hjärnan ökar kariesangreppen i många tänder. Anledningen anses vara att personen i fråga inte längre klarar att sköta tandhälsan. Men är det enda anledningen? Sedan tidigare vet vi att tandhälsan är beroende av salivens innehåll av mineraler och fettlösliga vitaminer. Kan kariesangreppen bero på näringsbrister?

Några år efter en blodpropp i hjärnan kan man observera allvarliga kariesangrepp i många tänder. Av en artikel i danska tandläkartidningen framgår att man tror att ökad karies beror på att personen i fråga inte längre borstar tänderna ordentlig och att bättre utbildning av hemtjänst- och sjukvårdspersonal skulle göra det möjligt att förebygga karies genom bättre munhygien. 

Många äldre är vana att sköta munhygienen själva, men när de inte längre klarar det och dessutom motsätter sig att hemtjänstpersonal borstar deras tänder är det inte lätt att hjälpa till. Lösningen anses vara att hemtjänstpersonal får ordentlig utbildning i vikten av att klienterna har god munhygien och att personalen klarar att borsta deras tänder. 

Mineral- och vitaminbrister kan också vara anledning till att tandhälsan försämras och det är också känt att äldre inte alltid får tillräckligt näringsrik mat och att de dessutom inte får tillskott som kan behövas exempelvis av D-vitamin. Inte heller får de vara ute i solen tillräckligt lång tid under sommarhalvåret för att själva syntetisera D-vitamin. 

Äldre och särskilt de som är sjuka eller har haft allvarliga hälsobesvär kan behöva både näringsriktig kost och tillskott för att upprätthålla balansen av mineraler och vitaminer i kroppen. Det kan också gynna tandhälsan. 

Några kostförändringar och kosttillskott som skulle kunna förbättra hälsan hos äldre är:

 • buljong (helst egengjord) för att tillföra mineraler och fettlösliga vitaminer
 • alger och särskilt Ascophyllum Nodosum ​
 • D-vitaminer minst 2000 IU per dag
 • ​blötläggning av havregryn och andra frön minst ett dygn innan förtäring för att bli av med fytinsyran som minskar tillgängligheten av näringsämnen som kalcium, fosfater, magnesium och kalium
 • Regelbundet intag av algen Ascophyllum nodosum. 

En diskussion om kosten för äldre behövs liksom riktlinjer från Livsmedelsverket. 

Se artikeln i danska tandläkartidningen (danska)
 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

 • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
 • Patientens rättigheter som konsument stärks.
 • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
 • Tandvården ska bli helt metallfri.
 • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
 • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
 • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
 • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
 • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13 plus onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)