- Hälsa

Känslighet mot gluten kan ge många olika symtom. Ibland kan de påminna om dem som kvicksilverskadade har. Tarmproblem är således inte de enda symtomen utan det kan också uppträda smärta i leder och muskler, domningar i benen, kramper i musklerna, hjärndimma, beteendeförändringar,huvudvärk, inflammation i huden och järnbrist.
Känslighet mot gluten kan vara svår att mäta. Påtagligt är dock att hälsan förbättras om man låter bli gluten.Celiaki är dock tydligare då tarmluddet förstörs och man kan mäta antikroppar mot vissa ämnen.
Vid känslighet mot gluten förstörs tarmväggen och den blir mer genomsläpplig för proteiner, bakterier med mera. En genomsläpplig tarm kan orsaka allergi om ämnen som inte ska finnas i blodet återfinns där. Vid celiaki uppträder inflammation direkt i cellväggen och den förstörs, men kan återuppbyggas om den sjuka helt avstår från glutenprodukter.
Kanske kan också andra så kallade autoimmuna sjukdomar gå att bota genom att man ändrar kosten. Kunskaperna om detta är dock otillräckliga. Men att ändra kosten och ta bort inflammationsdrivande födoämnen som gluten, mjölk och socker är ändå värt att pröva.
Till artikel på det norska laboratoriets hemsida www.lab1.no
Till artikel om glutensensitivitet (www.lab1.no)
Till information om provtagning (www.lab1)