- Dentala material
- Hälsa

Varför blir inte alla sjuka av sina amalgamfyllningar? Ärftliga faktorer har betydelse. Av en forskningsrapport från Italien framgår vilka gener som har betydelse för hur kvicksilver från amalgam påverkar kroppen. Viktiga gener är de som bidrar till att föra ut kvicksilver ur kroppen, dvs. de som bestämmer hur fort man avgiftar sig från tungmetallen kvicksilver.
Kvicksilver påverkar på många olika sätt. Dels kan man vara allergisk, vilket påvisas med Melisatest (http://www.melisa.org) och dels påverkas biokemin direkt genom att kvicksilver binds till olika proteiner och gör att kroppens biokemi förändras eller att kroppen upplever molekylen som främmande och man utvecklar autoimmunitet mot proteinet.
Rena allergier aktiverar immunförsvaret och gör att man kan få symtom omedelbart eller inom någon eller några veckor. Påverkan på biokemin tar ofta längre tid och kan handla om årtionden. Till slut när kroppen fått alltför höga halter i något organ försämras funktionen och man blir sjuk.
Ärftlig känslighet handlar om gener som påverkas av kvicksilver, men ofta är det en kombination av detta och sådan känslighet som beskrivits ovan. Om gener som kodar för att bilda det viktiga enzymet glutation (t ex GSTM1, GSTT1) har försämrad funktion klarar kroppen inte tillräckligt hög produktion av enzymet. Det innebär försämrad avgiftning och detsamma gäller vissa andra avgiftningsenzymer som styrs av andra gener (t.ex. MT2A, SEPP1).
Känsligheten är individuell för kvicksilver och andra metaller. Det gör att en del kan tåla relativt mycket kvicksilver utan att bli sjuka. För det mesta hänger det samman med en mycket bra förmåga till avgiftning och man får då inte en upplagring av kvicksilver i kroppen. Andra drabbas väldigt snabbt av problem och kan i bland få specifika besvär på grund av de gener de ärvt av mamman och pappan. Se mer länken nedan.
Kvicksilver är också en metall duktig på att sätta på eller stänga av gener. Kvicksilver är därmed epigenetiskt aktiv, vilket i sig kan ha stor betydelse för hur man som individ reagerar på kvicksilver. Detta behandlas i en helt färsk forskningsrapport. Se länken nedan.
Till forskningsrapporten om gener och kvicksilverpåverkan (engelska)
Till forskningsrapport om kvicksilver och epigenitik (engelska)