En nyligen publicerad finsk studie visar att små barn som äter strikt vegankost har lägre nivåer av bland annat vitamin A och D i blodet jämfört med barn som äter laktovegetarisk kost respektive de som äter kött. Detta trots att intaget var lika. Forskarna menar att det skulle kunna påverka synen. Dessa ämnen är viktiga även för tandhälsan och risk finns därmed för sämre tandhälsa. 

Studien gjordes på 40 barn i Finland med medelålder på knappt fyra år och forskarna jämförde tre grupper; dels en med strikt vegandiet, en med laktovegetarisk diet och en grupp som åt kött. 

Resultatet visade att alla barn som fick vegankost hade låga nivåer av A-vitamin och att deras D-vitaminnivåer var på gränsen till för låga. Detta trots att alla barnen hade ett lika stort intag av A-vitamin och D-vitamin.  Andelen fibrer var relativt högt hos veganbarnen. 

De med vegankost fick i sig tillräckliga mängder järn, zink och jod och betydligt högre halter av folsyra än övriga grupper. Fosfor, kalcium, magnesium och kalium mättes inte i detta försök. 

Bekymmersamt var att de med vegankost hade lägre nivåer av kolesterol, fett, essentiella aminosyror och omega-3-fettsyran DHA. Forskarna noterade att både A-vitamin och DHA är viktiga för synen och därför ansåg de att kosten skulle kunna påverka barnens syn.

Forskarna sa ingenting om barnens tänder och tandutveckling, Tandhälsoförbundet (Tf) kan dock konstatera att A- och D-vitamin är väsentligt för tandhälsan och att även det behöver uppmärksammas.

Till sammanfattning av artikeln på Funktionsmedicin och Hälsa
Till forskningsartikeln (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)