- Hälsa
En nyligen publicerad finsk studie visar att små barn som äter strikt vegankost har lägre nivåer av bland annat vitamin A och D i blodet jämfört med barn som äter laktovegetarisk kost respektive de som äter kött. Detta trots att intaget var lika. Forskarna menar att det skulle kunna påverka synen. Dessa ämnen är viktiga även för tandhälsan och risk finns därmed för sämre tandhälsa.
Studien gjordes på 40 barn i Finland med medelålder på knappt fyra år och forskarna jämförde tre grupper; dels en med strikt vegandiet, en med laktovegetarisk diet och en grupp som åt kött.
Resultatet visade att alla barn som fick vegankost hade låga nivåer av A-vitamin och att deras D-vitaminnivåer var på gränsen till för låga. Detta trots att alla barnen hade ett lika stort intag av A-vitamin och D-vitamin. Andelen fibrer var relativt högt hos veganbarnen.
De med vegankost fick i sig tillräckliga mängder järn, zink och jod och betydligt högre halter av folsyra än övriga grupper. Fosfor, kalcium, magnesium och kalium mättes inte i detta försök.
Bekymmersamt var att de med vegankost hade lägre nivåer av kolesterol, fett, essentiella aminosyror och omega-3-fettsyran DHA. Forskarna noterade att både A-vitamin och DHA är viktiga för synen och därför ansåg de att kosten skulle kunna påverka barnens syn.
Forskarna sa ingenting om barnens tänder och tandutveckling, Tandhälsoförbundet (Tf) kan dock konstatera att A- och D-vitamin är väsentligt för tandhälsan och att även det behöver uppmärksammas.
Till sammanfattning av artikeln på Funktionsmedicin och Hälsa
Till forskningsartikeln (engelska)