Skolios innebär att ryggraden blir s-formad, vilket i sin tur orsakar obalans i kroppen som kan leda till smärta, muskelspänningar och kotproblem. Orsaken är för omkring 80 procent av patienterna okänd. Faktorer som diskuteras är bland annat kvicksilver och tungmetaller liksom andra föroreningar. Även kosten och kroppens näringsbalans tycks ha betydelse.

Skolios är ingen ny sjukdom, men ändå är orsaken inte helt klarlagd. Vissa förklaringar finns dock bland annat gäller det neuromuskulär skolios, som kan uppstå när en sjukdom (t.ex. muskeldystrofi eller CP-skador) gör att ryggraden utvecklas fel. Medfödd skolios uppstår på grund av felaktig benutveckling och degenerativ skolios i vuxen ålder beror på slitna diskar i ryggen. Traumatisk skolios kan uppstå till följd av en olycka eller operation.

Över 80 procent av alla skoliosfall saknar känd orsak (idiopatiska). Sannolikt är det en kombination av faktorer som leder till skolios, enligt CLEAR Scoliosis Institute som främst är en kiropraktororganisation med framgångsrik behandling av personer med skolios. Bland de faktorer som nämns finns kvicksilver, andra tungmetaller eller miljöföroreningar av andra slag liksom kroppens näringsstatus.

Kvicksilver anses bland annat försvaga ligamenteten och därmed öka risken för att skolios utvecklas. Många med skolios har låg bentäthet och därmed skulle tillskott av mineraler och viktiga spårämnen kunna minska riskerna. Frågan är hur många personer med amalgamfyllningar som fått skolios till följd av höga kvicksilverhalter? Skriv gärna till Tandhälsoförbundet och berätta om dina erfarenheter.

Institutet varnar för att många med skolios kan vara överrörliga i ligament och leder, vilket gör att en kiropraktor måste vara mycket försiktig vid behandling och särskilt av nacken. Särskilda tekniker lärs ut för att inte skada sådana personer. Ryggmärgens egenskaper är också väsentliga och rörelser har utvecklats för att förbättra ryggradens elasticitet liksom för att förbättra balans och koordinering av muskelgrupper.

Institutet arbetar således holistiskt och anser att man kan minska den s-formade kurvan vid skolios och till och med ta bort problemet helt.

Veterinär Bergengren visade i sina kliniska försök att flickor med begynnande skolios blev av med problemen om de tog hans kosttillskott bestående av fosfater, kalcium, natrium, magnesium och kalium.  

Till artikeln om skolios på CLEAR Scoliosis Institutes hemsida

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)