Tinnitus drabbar omkring 15 procent av befolkningen och innebär att man hör ringande ljud som inte finns. Att hela tiden höra oljud i öronen sätter ner livskvaliteten och orsakar ofta sömnproblem. I vissa fall kan man finna orsaken i munhålan och därför kan det vara värt att berätta för tandläkaren att man har tinnitus.

Kindtänderna och området för visdomständerna finns nära örat. Lagningsmaterial i tänderna, infektioner i tandköttet eller rotfyllda tänder samt inflammationer i käkbenet kan öka risken för tinnitus. Metaller, som amalgam, guld eller titan, kan ställa till problem. 

Har man flera olika metaller i munhålan kan korrosion uppstå, vilket leder till att strömmar uppstår som påverkar nerver och muskler i käkpartiet och därmed också kan påverka örat. Små nanoströmmar kan påverka örat direkt eller så kan de skapa muskelspänningar som orsakar problem i käkpartiet.

Om man har problem med bettet kan de små musklerna runt käkarna bli spända. Vilket direkt eller indirekt kan påverka örat bland annat med att oljud eller susningar uppstår. Inslipning av bettet kan då hjälpa eller att man har bettskena under natten. 

Underkäken tycks vara särskilt viktig och skjuter man fram underkäken kan ibland ringningarna eller susningarna i örat upphöra. Personer som haft tandreglering verkar oftare än andra ha tendens till att underkäken förskjutit bakåt, vilket i en del fall leder till tinnitus. 

Det finns alltså anledning att berätta för tandläkaren om man har tinnitus och diskutera om det kan bero på tänderna. Då handlar det antingen om de dentala materialen, infektioner (t.ex. rotfyllda tänder), inflammationer i käkbenet eller om bettfysiologiska problem. Se mer länkarna nedan.

Till artikel i Tandläkartidningen om bettproblem och tinnitus
Till artikel av tandläkare Olle Redhe på hemsidan om bettproblem och amalgamsanering som hjälpt många patienter
Till forskningsartikel om odontologiska orsaker till tinnitus (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: måndagar, onsdagar, torsdagar och fredagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)