- Forskning
- Hälsa
Tinnitus drabbar omkring 15 procent av befolkningen och innebär att man hör ringande ljud som inte finns. Att hela tiden höra oljud i öronen sätter ner livskvaliteten och orsakar ofta sömnproblem. I vissa fall kan man finna orsaken i munhålan och därför kan det vara värt att berätta för tandläkaren att man har tinnitus.
Kindtänderna och området för visdomständerna finns nära örat. Lagningsmaterial i tänderna, infektioner i tandköttet eller rotfyllda tänder samt inflammationer i käkbenet kan öka risken för tinnitus. Metaller, som amalgam, guld eller titan, kan ställa till problem.
Har man flera olika metaller i munhålan kan korrosion uppstå, vilket leder till att strömmar uppstår som påverkar nerver och muskler i käkpartiet och därmed också kan påverka örat. Små nanoströmmar kan påverka örat direkt eller så kan de skapa muskelspänningar som orsakar problem i käkpartiet.
Om man har problem med bettet kan de små musklerna runt käkarna bli spända. Vilket direkt eller indirekt kan påverka örat bland annat med att oljud eller susningar uppstår. Inslipning av bettet kan då hjälpa eller att man har bettskena under natten.
Underkäken tycks vara särskilt viktig och skjuter man fram underkäken kan ibland ringningarna eller susningarna i örat upphöra. Personer som haft tandreglering verkar oftare än andra ha tendens till att underkäken förskjutit bakåt, vilket i en del fall leder till tinnitus.
Det finns alltså anledning att berätta för tandläkaren om man har tinnitus och diskutera om det kan bero på tänderna. Då handlar det antingen om de dentala materialen, infektioner (t.ex. rotfyllda tänder), inflammationer i käkbenet eller om bettfysiologiska problem. Se mer länkarna nedan.
Till artikel i Tandläkartidningen om bettproblem och tinnitus
Till artikel av tandläkare Olle Redhe på hemsidan om bettproblem och amalgamsanering som hjälpt många patienter
Till forskningsartikel om odontologiska orsaker till tinnitus (engelska)