Om de egna tänderna kan behållas vill man gärna ha dem kvar. Att rotfylla är inget bra alternativ utan det gäller att se till att stoppa kariesangrepp innan pulpan påverkats. Dock är det svårt även för en tandläkare att bedöma om tanden går att rädda eller inte. Om detta diskuteras i en artikel i danska tandläkartidningen. 

Tandläkare kan vara lite snabba att föreslå rotfyllning, vilket är det alternativ de flesta tandläkare känner sig bekväma med. Som patient är det viktigt att själv ta ställning till vilken åtgärd som ska göras. Man kan ställa frågor till tandläkaren, men tandläkaren vet inte alltid heller. Tillsammans kanske man ändå kan komma fram till ett klokt beslut. 

Av artikeln i danska Tandlægebladet framgår att pulpan kan vara irriterad utan att det blivit en infektion. Irritationen beror främst på att immunsystemet kämpar för att bli av med infektionen som finns i lagret ovanför pulpan i dentinet. Det tandläkaren kan testa är att bort infektionen utan att skada pulpan. Det finns olika kalciumsilikatcement som kan användas för att skydda dentinet och pulpan samtidigt som cementet är antiseptiskt och minskar risken för att bakterierna förökar sig. 

Om tandläkaren först tar bort karierad och infekterad vävnad, men undviker att komma in i pulpan, kan dentinet hårdna och skapa ett effektivt skydd mot bakterier som vill tränga ner i den. Dentinet behöver dock skyddas och det är där den provisoriska fyllningen kommer in. Efter en tid kan tandläkaren ta bort provisoriet och se om det då blivit en hård yta som skyddar pulpan. Om så är fallet kan en permanent fyllning göras och ofta klarar sig då tanden. 

Går infektionen ändå ner i pulpan är det svår att rädda tanden. I vissa fall kan en stegvis exkavering göras som innebär att karierad substans skrapas bort, vilket även kan omfatta mindre del av pulpan. Kalciumsilikatcement eller kalciumhydroxid kan då användas tillfälligt för att se om skadan läker ut. Det tandläkarna sällan berättar är att kroppens egen läkningsförmåga kan stimuleras genom kosten eller kosttillskott.

Självläkningen stimuleras genom att se till att kroppen har tillräckligt av mineralerna kalcium, fosfor, magnesium och kalium samt vitamin D3 och K2 samt eventuellt andra fettlösliga vitaminer. Även extra C-vitamin kan behövas. Ett bra tips är att dricka en eller två deciliter animalisk buljong per dag och helst egengjord sådan. Anledningen är att den innehåller många av de ämnen som tänderna behöver för att remineraliseras och självläka. Även lågenergilaser kan testas för att se om läkningen kan påskyndas. Sådana lasrar kan hyras en period. 

Som patient kan man alltså bestämma sig för att vänta med eventuell rotfyllning eller borttagning av tanden för att testa om tanden och dentinet kan återmineraliseras. Om karies gått ner i rotkanalerna tror vi inte att det längre går att rädda tanden utan då är det bättre att ta bort den för att minska risken för inflammationer. 

Se mer denna länk

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)