På debattsidan i Läkartidningen skriver Jan Ulfberg om den studie som gjorts i Kina angående selens positiva effekter på Covid-19. Han menar till och med att en anledning till att Sverige drabbats hårt kan vara våra låga selenhalter. Denna brist är också orsak till många fall av kvicksilverförgiftning från amalgam. 

Selen är ett viktigt ämne i kroppen och deltar bland annat i avgiftningen och är också en viktig antioxidant. Selen har förknippats med minskad risk för allvarlig sjukdom till följd av Covid-19. På hemsidan har vi tidigare skrivit om detta. 

Intressant är artikeln i Läkartidningen med tanke på att Livsmedelsverket nyligen gått ut med budskapet att det är olagligt att påstå att man kan bota eller minska allvarliga sjukdomssymtom gällande Covid-19. Se  Livsmedelsverkets pressmeddelande

Det finns alltså många intressanta forskningsstudier som visar att exempelvis hög halt selen förebygger allvarliga sjukdomar. En god näringsstatus är alltid av godo om man blir smittad och senare sjuk av Covid-19 eller någon annan virussjukdom. I Finland har man sedan 1984 gödslat med selen.

Särskilt bra effekt har C-vitamin i höga doser liksom D-vitamin, glutation, selen, zink och magnesium för att hindra allvarliga besvär av Covid-19. Fortsätt alltså att ta kosttillskott och öka gärna på dosen nu i coronatider. 

Till artikeln 
Se också Tf:s hemsida

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)