Under de senaste åren har bristsituationen när det gäller läkemedel förvärrats. Läkemedelshandlarnas vd, Andreas Rosenlund, föreslår fem åtgärder för att öka parallellimporten av läkemedel så att bristerna skall kunna avhjälpas.

Parallellimporterade läkemedel är mediciner som importeras till Sverige från andra EU- eller EES‍-‍länder. Eftersom läkemedel säljs till olika pris i olika länder inom EES-regionen, kan en importör köpa läkemedlet i ett land där priset är lägre, och sedan sälja det i annat land till ett högre pris.

Det parallellimporterade läkemedlet har alltså samma tillverkare som det direktimporterade läkemedlet, men däremot en annan distributör. Endast läkemedel som är godkända för den svenska marknaden av Läkemedelsverket kan parallellimporteras. Kvaliteten på läkemedlet är alltså varken bättre eller sämre än på sin direktimporterade motsvarighet. De är medicinskt likvärdiga.

Själva läkemedlet kan däremot se annorlunda ut. Det kan till exempel ha en annan färg, form eller storlek. Förpackningen kan också skilja sig åt genom typ, märkning eller text.

Om ett läkemedel är parallellimporterat, skall det vara uppmärkt i FASS. Informationen finner man precis under läkemedlets produktnamn.

Läkemedelshandlarna presenterade nyligen sin branschrapport. De senaste åren har andelen parallellimporterade läkemedel minskat och 2023 stod den för 5,6 procent av den totala läkemedelsförsäljningen. År 2013 låg den på över 10 procent.

Det pågår nu en utredning om att läkemedelsbolag skall åläggas att bygga omsättningslager för att säkra tillgången på läkemedel i kristid. Där övervägs om även parallellimportörer skall tvingas bygga lager. Denna idé ifrågasätts dock av flera skäl.

Läkemedelshandlare har ingen egen produktion av läkemedel och kan inte införa extra skift eller bygga fler fabriker. De kan ej heller på annat sätt öka produktionen av läkemedel. Läkemedelshandlarna vet sällan mer än någon månad i taget vilken volym som är tillgänglig. Det nämns även att det finns en uppenbar risk för att läkemedelshandlarna väljer att prioritera andra marknader om det skulle bli ett krav på omsättningslager i Sverige.

I Finland finns krav på omsättningslager för parallellimport. Under december månad 2023 var det dock endast nio parallellimporterade läkemedel som var aktiva i systemet, vilket motsvarar 1,5 procent av de över 600 läkemedlen i det finska omsättningslagret.

Det finns en oro över ett eventuellt införande av motsvarande krav i Sverige angående parallellimporten. Risk finns då att miljontals läkemedelsförpackningar hamnar i andra länder. Under år 2023 parallellimporterades 4,8 miljoner läkemedelsförpackningar till Sverige.

Läkemedelshandlarna har förslag på fem åtgärder för att öka parallellimporten av läkemedel. Man vill justera möjligheten till bagatellsänkningar. Det förekommer att läkemedelsbolag sänker sitt pris med enstaka kronor för att på så sätt förhindra att parallellimporterade läkemedel får säljas under minst en månads tid. Dessa metoder har till och med använts vid restnoterade läkemedel.

Det kan idag dröja upp till sex månader innan Läkemedelsverket godkänt ett parallellimporterat läkemedel och ytterligare tid innan Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) fastställt ett pris. På grund av detta vill man korta handläggningstiderna.

Det behövs ett bättre samarbete mellan Läkemedelsverket, TLV och Läkemedelshandlarnas medlemsföretag så att de gemensamt kan agera för att försöka lösa en befarad eller reell bristsituation.

Vidare föreslås en mer flexibel prissättning samt vilande försäljningstillstånd enligt samma modell som den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA tillämpar. Detta skulle kunna korta tiden för att återintroducera parallellimporterade läkemedel till Sverige.

Andreas Rosenlund skriver slutligen att parallellimporten av läkemedel har sina unika förutsättningar, som myndigheter och beslutsfattare behöver ta hänsyn till. Om det görs kan vi bidra än mer till en säker läkemedelsförsörjning och till lägre priser på läkemedel.

Till debattartikeln i Dagens Medicin

Parallellimporterat läkemedel och utbyte - Läkemedelsverket

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)