- Hälsa

En del tandvårdsskadade blir inte helt friska efter borttagning av fyllningar de inte tål. Andra orsaker måste man då leta efter. Bakterien Mykoplasma kan vara en av flera orsaker som den vanliga vården sällan upptäcker, bland annat kan den finnas i rotfyllda tänder. Här redovisas vad några läkare och forskare funnit när det gäller mykoplasmas roll för diagnosen kroniskt trötthetssyndrom.
Den norske läkaren Geir Flatabø anser att många fall av kroniskt trötthetssyndrom har att göra med bakterien mykoplasma. Den tränger in i cellerna och är svår att bli av med.
Bakterien ger kroniska ospecifika lunginflammationer (Mycoplasma pneumoni) som yttrar sig i form av hosta. Vanligt pencillin är verkningslöst eftersom bakterien ”lurar” vårt immunförsvar dels genom att leva inuti kroppens celler. Allvarligt är också att bakterien kan plocka upp poteiner på cellytan, vilket kan orsaka autoimmuna reaktioner.
Mycoplasma är enormt liten, faktiskt den minsta fritt levande organismen som identifierats om man ska tro Wikipedia. Har den fått fäste i lungorna kan den sprida sig till andra organ exempelvis till hjärnan och där utlösa PANS (Pediatric Acute-onset Neuropsychiatric Syndrome). Mycoplasma har isolerats från rotfyllda tänder och kan tränga in i dentinkanalerna på den döda tanden.
Enligt professor Garth Nicholson, vid The Institute for Molecular Medicine, menar att många ME-patienter troligen lider av mykoplasma. Hans forskning visar också att mykoplasma har spridits via vacciner, bland annat under Gulf-kriget. producerar
Mykoplasma bilar gifter som kan påverka mitokondriernas funktion och gifterna skadar också kroppens tillverkning av glutation. Extrem trötthet, försämrat skydd mot oxidativ stress och dålig avgiftning kan då bli fallet. Dessutom trycker mykoplasma ner immunförsvaret och ökar därmed risken för andra infektioner och kan minska symtomen.
Det senare försvårar diagnosen. Blodprover kan tas som påvisar antikropper mot mykoplasma.
Antibiotika kan användas om sjukdomen är för plågsam, enligt både Garth Nicholson och Geir Flatabø. Då handlar det om doxycyklin eller erytromycin då vanligt pencillin inte hjälper. Garth Nicholson menar att det finns flera olika terapier och att det är väldigt individuellt vilka som fungerar. Dock har han funnit att omkring 40 procent av alla ME-patienter blir bättre av LRT (Lipid Replacement Therapy), som går ut på att förbättra mitokondriernas funktion med hjälp av fosfolipider (lecitin).
Till information på TV-helse (Artikel av Geir Flatabø)
Till intervju 2018 med Garth Nicholson om mykoplasma (engelska)
Forskningsartikel om LRT av Garth Nicholson (engelska)
Till redovisning av forskningsartiklar om mykoplasma (engelska)
Det här är mykoplasma.(Medibas)