- Forskning
- Hälsa
- Miljö
Alltmer tyder på att avsaknad av tänder, inflammationer och elakartade bakterier i munhålan kan orsaka Alzheimers sjukdom. Teorierna om orsaken är flera, men mycket tyder på att munhålebakterier samlas i hjärnan och att även andra faktorer som näringsstatus och gifter påverkar risken.
Mekanismerna bakom sambandet mellan Alzheimers sjukdom och dålig tandhälsa diskuteras, men när ytterligare en ny stor undersökning publicerats omfattande 11 000 personer som också tyder på munhälsans betydelse för utveckling av Alzheimers sjukdom måste det tas på allvar.
Att forskare funnit munbakterier i hjärnan hos Altzhemerssjuka personer är ytterligare något som talar för kopplingar mellan dålig munhälsa, parodontit respektive rotfyllningar. Avståndet mellan munhålan och hjjärnan är inte långt, vilket även neurologen Patrick Störtebecker skrev om redan på 1980- och 90-talen.
Inflammationer i tänder och käkben kan också påverka hjärnan negativt och kanske påskynda begynnande besvär liksom förämrad näringsstatus som kan uppstå om tuggförmågan är nedsatt.
Finns gifter i kroppen på grund av amalgamfyllningar eller bakteriegifter (som ständigt bildas från bakterier i tandköttet eller infekterade rotfyllda tänder) så försämras kanske prognosen ytterligare.
Flera olika faktorer som har med munhålan att göra kan bidra till ökad risk för Alzhemers sjukdom eller andra former av kognitiva besvär. Därför är det viktigt att värna tandhälsan genom att äta näringsriktigt. Det handlar bland annat om att få i sig tillräckligt med mineraler, fettlösliga vitaminer och C-vitamin.
För säkerhets skull bör man borsta tänderna med tandkräm som hydroxiapatit, d.v.s. det ämne som tänderna består av för att garantera remineralisering efter syraattacker.
Självklart är det viktigt att gå till tandläkaren regelbundet för att laga eventuella hål. Dock måste man själv ha koll på vilka material som används och i fall man tycker det är OK med rotfyllningar eller inte.
Intressant är i alla fall att Tandläkartidningen tagit upp detta med munhalsan och Alzheimers sjukdom. Dock verkar artikelförfattaren främst se till antal kvarvarande tänder, trots att många andra faktorer också påverkar. Se länk nedan.
Till Tandläkartidningens artikel