Inflammationer i tandköttet kan leda till infektioner, tandköttsfickor och blottade tandhalsar. Så småningom kan man få tandlossning. Det finns flera sätt att förebygga tandlossning, bland annat med god munhygien och tillskott av Q10. Att även kollagen behövs för att tänderna ska sitta kvar i käkbenet känner inte så många till. 

Forskare från Brasilien uppmärksammade kollagenets betydelse för tandlälsan för ungefär 15 år sedan.Till och med emaljen innehåller en liten del kollagen, men mest finns i bindväven runt tanden. Bindväven ser till att tandköttet sluter tätt runt tanden och håller fast den i tandbenet. 

Produktionen av kollagen minskar med åldern och det märks både genom att huden blir slappare och att man kan få problem att hålla bakterier borta från tandhalsarna. När bindväven blir mindre elastisk blir det otätt mellan tandkött och tand, vilket gör att bakterier kan fästa och i takt med djupare så kallade tandköttsfickor etableras ännu mer bakterier som bryter ned bindväven. 

Personer med osteoporos förlorar mer kollagen än andra och behöver därför tillskott. Kvinnor med osteoporos har tre gånger högre risk för tandlossning än genomsnittet av befolkningen.

Tillskott av kollagen, främst typ I, kan behövas för att minska risken för tandköttsfickor, men även vitaminer och mineraler är viktigt att tillföra. Särskilt gäller det C-vitamin för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig och bilda rätt sorts kollagen. 

Skörbjugg som sjömän drabbades av förr i tiden var C-vitaminbrist och symtomen var blödande tandkött och därefter djupa tandköttsfickor. Så småningom föll tänderna ut. C-vitamin är alltså viktigt för tandhälsan. 

Kollagenet behöver också  vitamin D3 och K2 för sin produktion liksom kalcium, fosfor, magnesium och zink. Exempel på livsmedel som innehåller kollagen är buljong, inälvsmat, hud och sardiner. 

Läs mer via länkarna nedan 

Till artikel om kollagen och tänder/tandkött (engelska)
Till artikel om kollagen i tidskriften Hälsa och funktionsmedicin

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)