- Forskning
- Hälsa
Inflammationer i tandköttet kan leda till infektioner, tandköttsfickor och blottade tandhalsar. Så småningom kan man få tandlossning. Det finns flera sätt att förebygga tandlossning, bland annat med god munhygien och tillskott av Q10. Att även kollagen behövs för att tänderna ska sitta kvar i käkbenet känner inte så många till.
Forskare från Brasilien uppmärksammade kollagenets betydelse för tandlälsan för ungefär 15 år sedan.Till och med emaljen innehåller en liten del kollagen, men mest finns i bindväven runt tanden. Bindväven ser till att tandköttet sluter tätt runt tanden och håller fast den i tandbenet.
Produktionen av kollagen minskar med åldern och det märks både genom att huden blir slappare och att man kan få problem att hålla bakterier borta från tandhalsarna. När bindväven blir mindre elastisk blir det otätt mellan tandkött och tand, vilket gör att bakterier kan fästa och i takt med djupare så kallade tandköttsfickor etableras ännu mer bakterier som bryter ned bindväven.
Personer med osteoporos förlorar mer kollagen än andra och behöver därför tillskott. Kvinnor med osteoporos har tre gånger högre risk för tandlossning än genomsnittet av befolkningen.
Tillskott av kollagen, främst typ I, kan behövas för att minska risken för tandköttsfickor, men även vitaminer och mineraler är viktigt att tillföra. Särskilt gäller det C-vitamin för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig och bilda rätt sorts kollagen.
Skörbjugg som sjömän drabbades av förr i tiden var C-vitaminbrist och symtomen var blödande tandkött och därefter djupa tandköttsfickor. Så småningom föll tänderna ut. C-vitamin är alltså viktigt för tandhälsan.
Kollagenet behöver också vitamin D3 och K2 för sin produktion liksom kalcium, fosfor, magnesium och zink. Exempel på livsmedel som innehåller kollagen är buljong, inälvsmat, hud och sardiner.
Läs mer via länkarna nedan
Till artikel om kollagen och tänder/tandkött (engelska)
Till artikel om kollagen i tidskriften Hälsa och funktionsmedicin