En ny forskningsstudie visar att det inte bara är bakterier som påverkar risken för kariesangrepp. Även vårt eget immunsystem har ett finger med i spelet. De så kallade neurofilerna skyndar till vid olika angrepp i munhålan och tycks kunna ta sönder kompositfyllningar och orsaka att dentinet bryts ner. Detta har inte varit känt tidigare. 

Studien som gjorts av kanadensiska forskare visar att nedbrytning av dentin (det hårda under själva emaljen) och kompositfyllningar inte bara orsakas av bakterier. I munhålan finns många olika bakterier som påverkar nedbrytningen. Exempelvis gäller det de s k neurofilerna som tillhör kroppens immunsystem och som förstärker bakteriernas effekt. Det sker bland annat genom att demineralisera syror som produceras av bakterierma och därmed påskyndas processen. Enzymer både från immuncellerna och bakterierna bryter sig igenom emaljen för att nå pulpan. 

Olika enzymer agerar och bryter ned collagen som är viktigt för att stärka tandköttet runt tänderna. Sannolikt kan både vanliga karies och rotkaries uppträda när man har för lite collagen. Neurofilerna är del av det ursprungliga immunsystemet och kommer ständigt in i munhålan via tandköttet. Inom loppet av en till två dygn kan neurofilerna påverka tänderna och påbörja nedmontering av metakrylaterna i tandfyllningen. 

Denna forsknng visar på potentiell svaghet i dagens val av material genom att man funnit att själva dentinet kan brytas ned. 

Till artikel i funktionellmedisin.no (norska)
Till forskningsartikeln

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online
Betala nu så blir du medlem hela 2021 eller ge bort ett medlemskap i julklapp.

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)