När tandhalsarna blir mer och mer synliga kan hyaluronsyra hjälpa. Den är antiinflammatoriskt och används i medicinen för att påskyda läkning med mera. Tandläkare använder hyaluronsyra för att läka ut tandköttsinflammtioner som annars kan leda till tandlossning (parodontit). Hyaluronsyra kan appliceras som gel, men försök görs också att injicera hyaloronsyra och kollagen för att förbättra tandköttets möjlighet att fästa mot tanden. 

Hyaluronsyra är ett viktigt ämne i tandköttet och och de ligament som binder tanden till käkbenet och har också flera andra positiva egenskaper i tänder, tandkött och käkben. Hyaluronsyra spelar viktiga roller i inflammatoriska processer och har börjat anändas i tandvården. 

Vanligen tillsätter man hyaluronsyra som gel i tandköttskanten. Det finns också möjlighet att injicera hyaluronsyra direkt i tandköttet, vilket har gjorts i kombination med kollagen. I dessa försök har tandköttet växt tillbaka över tandhalsarna.  Om den metoden kan användas till personer med begynnande tandlossning är det mycket intressant. 

Reviewartikeln som det länkas till nedan bygger på 20 forskningsartiklar som fick gott resultat i försök med hyaluronsyra. Mer forskning behövs men redan nu kan de som vill pröva köpa gel med hyaluronsyra för att själv pröva. 

Försöken att injicera hyaluronsyra och kollagen har gjorts i Tyskland, men någon forskningsrapport om detta har inte hittats. 

Till forskningsrapport (reviewartikel från 2016)
Till animerad film om läkning av tandköttet 
Se mer här

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)