- Forskning
- Hälsa
Gifter bildas av bakterier, jästsvampar och mögel och gifterna kan bildas direkt i tarmen eller i munhålan. Särskilt har detta uppmärksammats hos autistiska barn där man faktiskt kunnat mäta förhöjda halter. Kan sådana gifter påverka även andra personer än barn med autism? Elöverkänsliga eller amalgamskadade?
Forskning finns som tyder på att 25 procent av barn ned autism har betydligt högre p-creosol sulfat än normala barn. Dessutom visar annan forskning att många giftiga metaboliter bildas från bakterier och jästceller i tarmen och finns i ökad koncentration hos barn med autism. Framför allt är det sju giftiga ämnen bildade i tarmen som återfinns i höga halter hos dessa barn.
Allvarligt är att dessa gifter påverkar serotonin- och dopamin nivåerna, vilket faktiskt kan ha allvarliga effekter på kognition, uppmärksamhet, humör och sömn. Genom att korrigera tarmens mikrobiom med transplantation av nya bakterier i tarmen har åtminstone p-cresol sulfat kunnat återgå till normala nivåer samtidigt som symtom på autism minskat dramatiskt.
Det vi bör fundera över är om gifter som bildas i tarmen även påverkar personer med elöverkänslighet, amalgamproblem och mycket annat. Även psykiska sjukdomar kanske hör samman med gifter bildade i tarmen. Detta är forskningsområden som behöver betydligt mer uppmärksamhet.
James Adams driver sedan länge forskning om autism, tarmbakterier, gifter, näringstillskott med mera vid Arizona State University i USA. Se mer på hans hemsida eller via länken nedan. Dock har han vad vi vet inte funderat särskilt mycket över tandvårdsskadades problem som elöverkänslighet, kvicksilverförgiftning med mera. Det finns dock anledning att fundera på om det även i dessa fall finns samband.