Många menar att benskörhet (osteoporos) beror på kalciumbrist och så kanske det är, men det man bör fundera över är varför man får kalciumbrist och om det verkligen är tillskott av kalcium som är lösningen. Många processer i kroppen hänger ihop och det gäller även mineralbalansen. Om man intar sura drycker eller sur mat behöver kroppen kompensera syran och det gör den bland annat genom att avge mineraler som kalcium. Kroppens buffringsförmåga är därför viktig även vid osteoporos.

Om man får ökad benskörhet är det flera faktorer som kan påverka och därför behöver man ta ett helhetsgrepp för att återställa kroppens balans så att skelettet slutar att urkalkas. Några tips som kan vara bra att tänka på när det gäller kosten är:

 • Kroppens behov av att buffra om man får i sig för mycket syra så att blodet och saliven försuras. Läsk inklusive Coca Cola innehåller fosforsyra som försurar, vilket medför att kalcium frigörs från skelettet för att neutralisera syran. 
 • Natrium är ett viktigt ämne som finns i salt och som kan öka utlösningen av kalcium och ser till att det utsöndras via urinen. Får man i sig 2 300 mg natrium så blir man av med 40 mg kalcium via urinen. 
 • Koffein som finns i kaffe och i energidrycker. Får man i sig 100 mg koffein frigörs samtidigt 6 mg kalcium.
 • Allt som ska gro, det vill säga frön och nötter, innehåller giftet fytinsyra för att de inte ska gro i torr jord. Det ska vara ordentligt genomblött i jorden för att fröna ska gro. Naturen har därför ordnat det så att fytinsyran starkt binder kalcium och fosfater, men så snart det blir blött så startar enzymet fytinas sin verksamhet och bryter ner fytinsyran och detta pågår också i frön som groddas. Blötläggning ett dygn av frön och nötter är väsentligt för att man ska kunna tillgodogöra sig kalcium och fosfater. 

Många andra faktorer påverkar också kalciumhalten och risken för osteoporos. Magnesium, fosfater och kalium har också viktiga funktioner liksom vitamin C och de fettlösliga vitaminerna D och K. Att vitamin D-brist starkt bidrar till benskörhet är väl känt och därför får man också tillskott av D-vitamin vid sådana diagnoser. Mer kontroversiellt är att ge tillskott av kalcium då det kan förvärra situationen och öka avgiftningen av kalcium och andra mineraler. 

Intressant är också kollagenets betydelse för benskörhet. Brist på kollagen kan alltså bidra till benskörhet. Dock är det en långsam process och även när man tar tillskott behöver man fortsätta under lång tid innan effekter märks. Man behöver minst 5 gram per dag av kollagen och då främst det som kallas typ I och III. Kött, hud och buljong ger tillskott av kollagen, men man kan också köpa kollagen som kosttillskott. 

Läs mer här (engelska)
Till artikel om vitaminer, mineraler och fettsyror (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

 • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
 • Patientens rättigheter som konsument stärks.
 • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
 • Tandvården ska bli helt metallfri.
 • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
 • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
 • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
 • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
 • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)