- Hälsa
Många menar att benskörhet (osteoporos) beror på kalciumbrist och så kanske det är, men det man bör fundera över är varför man får kalciumbrist och om det verkligen är tillskott av kalcium som är lösningen. Många processer i kroppen hänger ihop och det gäller även mineralbalansen. Om man intar sura drycker eller sur mat behöver kroppen kompensera syran och det gör den bland annat genom att avge mineraler som kalcium. Kroppens buffringsförmåga är därför viktig även vid osteoporos.
Om man får ökad benskörhet är det flera faktorer som kan påverka och därför behöver man ta ett helhetsgrepp för att återställa kroppens balans så att skelettet slutar att urkalkas. Några tips som kan vara bra att tänka på när det gäller kosten är:
- Kroppens behov av att buffra om man får i sig för mycket syra så att blodet och saliven försuras. Läsk inklusive Coca Cola innehåller fosforsyra som försurar, vilket medför att kalcium frigörs från skelettet för att neutralisera syran.
- Natrium är ett viktigt ämne som finns i salt och som kan öka utlösningen av kalcium och ser till att det utsöndras via urinen. Får man i sig 2 300 mg natrium så blir man av med 40 mg kalcium via urinen.
- Koffein som finns i kaffe och i energidrycker. Får man i sig 100 mg koffein frigörs samtidigt 6 mg kalcium.
- Allt som ska gro, det vill säga frön och nötter, innehåller giftet fytinsyra för att de inte ska gro i torr jord. Det ska vara ordentligt genomblött i jorden för att fröna ska gro. Naturen har därför ordnat det så att fytinsyran starkt binder kalcium och fosfater, men så snart det blir blött så startar enzymet fytinas sin verksamhet och bryter ner fytinsyran och detta pågår också i frön som groddas. Blötläggning ett dygn av frön och nötter är väsentligt för att man ska kunna tillgodogöra sig kalcium och fosfater.
Många andra faktorer påverkar också kalciumhalten och risken för osteoporos. Magnesium, fosfater och kalium har också viktiga funktioner liksom vitamin C och de fettlösliga vitaminerna D och K. Att vitamin D-brist starkt bidrar till benskörhet är väl känt och därför får man också tillskott av D-vitamin vid sådana diagnoser. Mer kontroversiellt är att ge tillskott av kalcium då det kan förvärra situationen och öka avgiftningen av kalcium och andra mineraler.
Intressant är också kollagenets betydelse för benskörhet. Brist på kollagen kan alltså bidra till benskörhet. Dock är det en långsam process och även när man tar tillskott behöver man fortsätta under lång tid innan effekter märks. Man behöver minst 5 gram per dag av kollagen och då främst det som kallas typ I och III. Kött, hud och buljong ger tillskott av kollagen, men man kan också köpa kollagen som kosttillskott.
Läs mer här (engelska)
Till artikel om vitaminer, mineraler och fettsyror (engelska)