- Dentala material
- Hälsa
Den norska tandläkartidningen har publicerat en krönika av professor Einar Sletten som funderar över om amalgam kan öka risken för Alzheimers sjukdom. Han konstaterar att från en fyllning som väger 1 gram läcker det ut 10 mikrogram kvicksilver per dag. Han berättar också att forskare funnit högre kvicksilverhalter i hjärna, blod och vävnad hos patienter med Alzheimers sjukdom.
Einar Sletten redovisar i sin krönika flera olika studier som funnit förhöjda kvicksilverhalter i hjärnan hos personer med Alzheimers sjukdom. Några slutliga bevis menar han att vi inte har i dag, men han konstaterar också att det är svårt att nå fram med information om risker av kvicksilver från amalgam och att debatten påminner om den om rökning och cancer som fördes på 1970-talet.
Om Alzheimers sjukdom har samband med kvicksilver från amalgam konstaterar han, att det i så fall enligt försiktighetsprincipen, borde vara aktuellt att ta bort amalgamfyllningar hos folk. Han anser att det är enkelt att ta bort amalgam och att det i dag finns bra material att ersätta det med. Man behöver alltså inte gå omkring med kronisk kvicksilverförgiftning, konstaterar han i artikeln.
Intressant är att den norska tandläkartidningen (Tidene) tar in en artikel av detta slag. Kanske har det kompakta motståndet mot att diskutera amalgamets skadeverkningar lättat i Norge. Vi hoppas förstås att även den svenska tandläkartidningen ska kunna komma med amalgamartiklar av detta slag. Dock är det viktigt vid amalgamsanering att skydda både patienten och personalen (se mer www.amalgamsanera.nu)
I dag har Socialstyrelsen inga riktlinjer för amalgamsanering och anser det inte heller skadligt. I de nya nationella riktlinjerna för tandvården nämns inte amalgam med ett ord, trots att omkring 40 procent av den vuxna befolkningen fortsatt har detta material i tänderna. Många tandläkare vill inte ta bort amalgamfyllningar på grund av Socialstyrelsens inställning.
I tandläkarutbildningen lär sig tandläkare att amalgam är ofarligt i munnen på folk och att det förbjudits enbart av miljöskäl. Därför borrar många tandläkare bort amalgamet utan skydd, vilket leder till att en del blir allvarligt förgiftade.
Angeläget är att Socialstyrelsen är tydlig med hälsoriskerna med amalgam och ser till att evidensbasera borttagning av amalgamfyllningar. Skriv gärna till Socialstyrelsen för att påverka dem.