Vanligare än vi tror med inflammationer i käkbenet. Ibland kan det leda till allvarlig käksmärta ofta med diagnosen trigeminusneuralgi. Ofta uppstår käksmärtan lång tid efter en extraktion av visdomstanden. Vid käk- eller ansiktssmärta ska man alltid fundera över tänderna och käkarna. 

Tandhälsoförbundet bjöd in den tyska tandläkaren och forskaren Johann Lechner för att prata om just inflammationer i käkbenet. Allvarligt är att inflammationerna är svåra att diagnostisera eftersom man kan behöva gå in i käkbenet och titta. 

Lechner har utvecklat metoder för just diagnostisering av inflammationer i käkbenet. Den inflammerade vävnaden innehåller inte bakterier utan består främst av fettceller och runt dem finns rikligt med cytokinen RANTES, vilken triggar immunförsvaret. 

Samtidigt saknas vissa cytokiner som normalt gör att man svullnar och får smärta. Därför kallas dessa ofta för tysta inflammationer. De ligger där och påverkar immunförsvaret och det kan dröja länge från det man till exempel dragit ut en tand och till dess man får allvarliga besvär med exempelvis käksmärta.

Vid allvarlig käk- och ansiktssmärta upp mot örat och ögat finns anledning att misstänka inflammationer i käkbenet som påverkar ansiktsnerven. Emellertid är det svårt eller omöjligt att få hjälp både med diagnostik och behandling i Sverige. 

Se mer Johann Lechners föredrag som vi spelat in på Youtube. Följd den här länken.
Till information på Tf:s särskilda hemsida om rotfyllningar och käkinflammationer 
Se också mer på hemsidan om inflammationer i käkbenet

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)