Infektioner eller inflammationer i käkbenet är svåra att diagnostisera och även att behandla. Framför allt behöver vården kompetensutveckling inom området. Därför har Tandhälsoförbundet bjudit in den tyske tandläkaren och forskaren Johann Lechner till Stockholm den 26 november för att berätta om diagnostisering och behandling av käkinfektioner. Han redovisar flera olika diagnosmetoder. 

Förhoppningen var att många tandläkare och en del läkare skulle delta för att öka sin kompetens. Någon stor tillströmning har det inte varit och därför bjuder vi nu även in dig som är patient till seminariet som äger rum nu på lördag. På förmiddagen ger Karin Öckert exempel på fallrapporter där patienter tillfrisknat efter borttagning av infektioner som t.ex. rotfyllda tänder. Därefter tar tandläkare Noran de Basso över och berättar om utvecklingen av keramiska material och möjligheten att ersätta metaller i tandvården.. Förmiddagens föreläsningar hålls på svenska.

12.45 räknar vi med att Johann Lechner har anlänt från München och startar sina föreläsningar. Dels beskriver han olika defekter i käkbenet liksom bildning av kemokinen RANTES och varför den är intressant. Immunsystemet påverkas och hela kroppen kan ta skada av problem i käkbenet. Han tar upp fallrapporter som gäller bröstcancer, trigeminusneuralgi, kronisk trötthet, atopiskt eksem och påverkan på centrala nervsystemet. Föredraget hålls på engelska. 

Efter denna introduktion övergår han till att ta upp ultraljud som ett diagnostiskt verktyg för defekter i käkbenet och som hjälpmedel för tandläkaren då det gäller att placera implantat. Han presenterar en apparat (CaviTAU) som mäter ultraljudets rörelse genom käkbenet och därmed kan diagnostisera defekter. Därefter följder en redovisning av lämpliga behandlingar. Något som endast några få tandläkare i Sverige utför. 

Avslutningsvis förklarar han varför tandläkare bör använda ozon och PRF vid borttagning av infekterade tänder respektive vid operationer i käkbenet.

Johann Lechner är kliniker, men har också skrivit många forskningsrapporter och flera böcker inom detta område. Han drivs av en vilja att hjälpa människor som har käkbensdefekter som sätter ned deras livskvalitet. 

Se mer programmet via denna länk. Ge gärna inbjudan till din tandläkare och uppmana hen att komma till seminariet. 

Kostnad för medlemmar i TF är 500 kr för hela seminariet och då ingår fika på förmiddagen och eftermiddagen plus lunch. Anmälan sker till distrikt Stockholm som arrangerar seminariet. Mail: stockholm@tf.nu. Glöm inte att ange restriktioner vad gäller mat.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)