- Hälsa

Infektioner eller inflammationer i käkbenet är svåra att diagnostisera och även att behandla. Framför allt behöver vården kompetensutveckling inom området. Därför har Tandhälsoförbundet bjudit in den tyske tandläkaren och forskaren Johann Lechner till Stockholm den 26 november för att berätta om diagnostisering och behandling av käkinfektioner. Han redovisar flera olika diagnosmetoder.
Förhoppningen var att många tandläkare och en del läkare skulle delta för att öka sin kompetens. Någon stor tillströmning har det inte varit och därför bjuder vi nu även in dig som är patient till seminariet som äger rum nu på lördag. På förmiddagen ger Karin Öckert exempel på fallrapporter där patienter tillfrisknat efter borttagning av infektioner som t.ex. rotfyllda tänder. Därefter tar tandläkare Noran de Basso över och berättar om utvecklingen av keramiska material och möjligheten att ersätta metaller i tandvården.. Förmiddagens föreläsningar hålls på svenska.
12.45 räknar vi med att Johann Lechner har anlänt från München och startar sina föreläsningar. Dels beskriver han olika defekter i käkbenet liksom bildning av kemokinen RANTES och varför den är intressant. Immunsystemet påverkas och hela kroppen kan ta skada av problem i käkbenet. Han tar upp fallrapporter som gäller bröstcancer, trigeminusneuralgi, kronisk trötthet, atopiskt eksem och påverkan på centrala nervsystemet. Föredraget hålls på engelska.
Efter denna introduktion övergår han till att ta upp ultraljud som ett diagnostiskt verktyg för defekter i käkbenet och som hjälpmedel för tandläkaren då det gäller att placera implantat. Han presenterar en apparat (CaviTAU) som mäter ultraljudets rörelse genom käkbenet och därmed kan diagnostisera defekter. Därefter följder en redovisning av lämpliga behandlingar. Något som endast några få tandläkare i Sverige utför.
Avslutningsvis förklarar han varför tandläkare bör använda ozon och PRF vid borttagning av infekterade tänder respektive vid operationer i käkbenet.
Johann Lechner är kliniker, men har också skrivit många forskningsrapporter och flera böcker inom detta område. Han drivs av en vilja att hjälpa människor som har käkbensdefekter som sätter ned deras livskvalitet.
Se mer programmet via denna länk. Ge gärna inbjudan till din tandläkare och uppmana hen att komma till seminariet.
Kostnad för medlemmar i TF är 500 kr för hela seminariet och då ingår fika på förmiddagen och eftermiddagen plus lunch. Anmälan sker till distrikt Stockholm som arrangerar seminariet. Mail: stockholm@tf.nu. Glöm inte att ange restriktioner vad gäller mat.