- Forskning
- Hälsa
Nytta eller skada av kaffe har länge varit omdebatterat. Många har svårt att somna efter att ha druckit kaffe men i övrigt har man inte kunnat fastställa några skadliga effekter. Under senare år har olika forskningsrapporter kunnat visa att drycken kan ha hälsobefrämjande effekter. Då man beräknar att 1,6 miljarder koppar kaffe dricks varje dag i världen är det av vikt att veta om drycken har positiva eller negativa hälsoeffekter. I två nya studier har forskare i USA undersökt vilka effekter kaffe har på muskulatur respektive dödligheten i befolkningen.
De positiva hälsoeffekterna är helt dominerande, men vilka komponenter bland de cirka tusen som kaffe innehåller som har dessa effekter är inte närmare känt. Två för blodfetterna skadliga ämnen får man bort om man dricker filterkaffe.
Muskelceller och deras komponenter har en hög omsättning genom så kallad autofagi och omsättningen beror på graden av aktivitet med mera. Denna förnyelse är viktig för att hålla rätt muskelmassa, energiproduktion och insulinkänslighet. Djur som fått denna funktion satt ur spel utvecklar muskelsvaghet, nedbrytning, och ökad oxidativ stress. Samma förhållande ses i olika grad vid åldrandet.
Kaffe inducerar dos-beroende autofagi i flera vävnader, lever, hjärta och skelettmuskler. Man ser samma effekt för både dekaffenerat och vanligt kaffe, så effekten måste bero på andra komponenter, möjligen polyfenoler. Genetisk analys har visat att kaffe med koffein ändrade aktiviteten hos 285 gener och dekaffenerat kaffe 247 gener. Nedreglerade var bland andra gener som var associerade med cell-stress och inflammation liksom gener som har ökad aktivitet vid diabetes.
I den andra studien analyserades dödligheten hos över 200000 personer, ingående i Nurses Health Study I och II och i Health Professinals Follow-up Study och jämfördes med kaffeintaget, både med och utan koffein. Uppföljning visade att under 4,7 miljoner person-år avled 19524 kvinnor och 12432 män.
Kaffeintaget var olinjärt relaterat till dödligheten. Jämfört med dem som inte drack kaffe hade de som drack 1-5 koppar kaffe/dag lägre dödlighet och de som drack mer än 5 koppar/dag hade inte ökad dödlighet. Dödligheten i hjärt-kärlsjukdom, neurologiska sjukdomar och självmord var lägre hos kaffedrickarna, men inte för cancer.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0024320515300680
http://circ.ahajournals.org/content/early/2015/11/10/CIRCULATIONAHA.115.017341.abstract