En nyhet som bör glädja kaffeälskare har publicerats i en cancertidskrift. Forskare från USA har följt närmare en halv million personer under 10 år och relaterat deras kaffedrickande till risken att utveckla malignt melanom, hudcancer.
Färgade personer är, genom sin melaninpigmentering bättre skyddade mot UV-ljus och påverkan av fria radikaler på huden, och därför undersöktes endast vita, sammanlagt 447357 personer, som alla var fria från cancer vid studiens början.
Ett frågeformulär om deltagarnas vanor vid studiens början, ingående i en större studie om hälsorisker, frågade bland annat om kaffevanor; hur många koppar om dagen och användning av reguljärt kaffe eller kaffe utan koffein. Personerna följdes under 10 år varvid 2904 fall av malignt melanom uppträdde.
När antalet fall av melanom jämfördes med kaffeintaget visade det sig att kaffeintaget var omvänt proportionellt mot melanomrisken, dock endast för kaffe med koffein. Skyddet ökade för en till fyra koppar kaffe om dagen och de som drack fyra koppar hade cirka 20 % lägre risk att få malignt melanom. Utvärderingen justerades för andra riskfaktorer som UV exponering där personerna bott, men inte för solvanor. Det finns inga mätningar, uppskattningar eller andra indikationer på D-vitaminstatus i gruppen. Kaffevanor, antal koppar per dag eller övergång till dekaffeinerat kaffe, kan förändras under en 10-årsperiod, vilket inte undersöktes.
En japansk studie visar jämförbara resultat. Dödligheten hos 97753 personer i relation till antalet koppar kaffe om dagen undersöktes. Dödsfall av cancer utgjorde 34,8 % av alla fall. Totalt dog 19543 personer i åldern 40-79 år vid studiens början. Populationen följdes under 16 år. Totala dödligheten hos kvinnor minskade med ökad kaffekonsumtion, med den största minskningen hos dem som drack 4 eller fler koppar om dagen, men endast en mindre del berodde på minskad cancerdödlighet.
Intaget av kaffe och koffein beror naturligtvis på storleken av kopparna och styrkan på kaffet, något som inte rapporteras i någon undersökning.