Sköldkörteln har många viktiga funktioner och styr framför allt ämnesomsättningen och det finns också kopplingar till binjurarna och bildning av kortisol. Jod behövs på sköldkörtelns hormoner T4 och T3 och låga halter kan därför försämra bildningen av T4 och därmed få konsekvenser även för T3. För låga jodhalter kan alltså störa sköldkörtelns funktion. 

Jod har stor betydelse för sköldkörteln och dess hormoner. Hormonet T4 har fyra jodatomer knutna till sig och saknas jod försämras bildningen. T4 bryts ner till T3 och då avges en jodatom. T3 är det hormon som kanske har viktigast funktion. Vårdcentralen kan mäta dels TSH och dels T4/T3 och då kan man få reda på om man har en effektiv sköldkörtel. Bäst är att mäta i dygnsurin. 

Eftersom brist på jod är en av flera orsaker till sköldkörtelproblem så är det klokt att kontrollera jodhalten. En metod som kan använder är att smeta på lite kaliumjodid (Lugols lösning) i armvecket för att se hur fort det absorberas av kroppen. En snabb absorbtion tyder på brist. 

Brist på sköldkörtelhormon kallas hypotyreos och är ett relativt vanligt tillstånd. Det innebär att kroppens metabolism försämras, man blir trött, kall om händer och fötter och man går snabbt upp i vikt. Det är så vanligt att man i många länder jodberikar salt för att undvika för låg produktion av sköldkörtelhormoner.

Jod finns bland annat i tång och tångprodukter, men man kan behöva ta tillskott. Kaliumjodid kan droppas på huden alternativt kan man på hälsokosten köpa olika jodtillskott. 

Om produktionen av viktiga hormoner i sköldkörteln går på sparlåga kan hela kroppen påverkas negativt. Har man väldigt hög produktion av hormoner i sköldkörteln (struma) så är inte heller det bra och bland annat så magrar man då ämnesomsättningen går på högvarv. 

Läs mer om sköldkörtelproblem här 
Till sköldkörtelförbundets hemsida
 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13 plus onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)