
Jämlik vård är en viktig fråga inför valet för Funktionsrätt Sverige och Tandhälsoförbundet (Tf). Förbundet kommer aktivt verka för att tandvården ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Det ska inte kosta mer att gå till tandläkaren än till doktorn. Vi behöver alla hjälpas åt att driva denna fråga. Viktigt är också patientens rättigheter i tandvården och den personcentrerade vården.
Jämlik hälsa blir en av de fem viktigaste valfrågorna för Funktionsrätt Sverige. De påverkbara hälsoklyftorna ska slutas inom en generation, enligt regeringens folkhälsoarbete. För att klara det krävs extraordinära åtgärder och inte minst på tandvårdens område.
Elisabeth Wallenius, ordförande för Funktionsrätt Sverige, säger bland annat att ”Bland personer med funktionsnedsättning rapporteras sämre livsvillkor, sämre levnadsvanor och sämre hälsa jämfört med personer utan en funktionsnedsättning.” Personer med funtionsnedsättning skattar sin hälsa som sämre. Det borde vara en självklarhet med jämlik vård.
Tandhälsan skattas sämre bland personer med funktionsnedsättning. För att alla ska ha råd att gå till tandläkaren är det angeläget att kostnaden för ett tandvårdsbesök ska jämställas med ett besök hos doktorn. Därför driver Tandhälsoförbundet tillsammans med Funtionsrätt Sverige frågan om att tandvården ska ingå i sjukvårdens högostnadsskydd. Men det behövs mer för att åstadkomma en jämlik tandvård. Uppsökande verksamhet och hjälp att komma till tandläkaren är också angeläget.
Funktionsrätt Sverige (där också Tf ingår) anser att funtionsrättsrörelsen ska involveras i införandet av personcentrerad vård. Partierna måste lyssna på oss i valet, säger Elisabeth Wallenius. Vi som är funktionshindrade har kunskaper som behövs för mer personcentrerad och mer jämlik vård.
Tf:s medlemmar har ofta lång erfarenhet av tandvård. När människor berättar kommer det ofta fram att personcentrerad vård saknas. Oftast bestämmer tandläkaren över huvudet på sin patient. En del har känt sig tvungna att acceptera rotfyllningar, fast de egentligen inte vill det. Andra har känt sig tvungna att sätta in titanimplantat trots att de egentligen vill ha sådana av zirkonia. Rapporter kommer också om att patienter fått dentala material de är allergiska mot och senare tvingats ta bort dem på grund av allvarliga symtom.
Tandhälsoförbundet kommer i valrörelsen att uppvakta politiker centralt och regionalt tillsammans med bland annat Funktionsrätt Sverige för att få en mer jämlik tandvård. Ett viktigt steg i den riktningen är att tandvårdens högkostnadsskydd blir samma som sjukvården. Tandläkare och andra vårdgivare måste också rätta sig efter patientens önskemål om material och särskilt gäller det vid allergi mot olika material.