Dentsply Sirona är en av världens största tillverkare och försäljare av dentala produkter. De har beslutat att inte längre sälja amalgam i något land där de är verksamma. Det är en seger för Världsalliansen för kvicksilverfri tandvård som länge försökt förmå bolagen själva att ta bort kvicksilverprodukter. 

Det här är ett stort steg i historien och kampen för en kvicksilverfri tandvård, skriver Charlie Brown som är chef för Världsalliansen. Företaget har tagit FDA:s (amerikansk myndighet) rekommendationer på allvar och förstått att amalgam kan orsaka allvarliga problem i riskgrupper. 
 
Företaget berättar: "I september 2020 föreslog FDA en uppdaterad rekommendation att vissa personer har högre risk för hälsoproblem från kvicksilver som finns i amalgamfyllnngar. Det gäller bland annat gravida kvinnor och deras foster, kvinnor som planerar att bli gravida, ammande kvinnor och deras nyfödda, barn och speciellt de som är under sex år, personer med neurologiska sjukdomar som MS, Alzheimers eller Parkinsons sjukdomar, personer med nedsatt njurfunktion och personer som är allergiska mot kvicksilver eller andra materal i dentalt amalgam. 
 
Det här är förstås helt fantastiskt i USA där man fortfarande får använda amalgam även om FDA har satt upp kritierier för vilka grupper som ska avrådas från amalgam. Det här är, säger Charlie Brown, bland annat effekten av en gräsrotskampanj mot Dentsply som hållt på med i flera år. 

Här har alltså en liten ideell organisation vunnit kampen mot en av jättarna när det gäller tillverkning och försäljning av tandläkarprodukter. Tandhälsoförbundet gratulerar till denna seger. 
 
Till Världsalliansen för en kvicksilverfri tandvård
Till Consumers for dental choice

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 15/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)