- Forskning
- Hälsa

Internationella forskare anser att amalgam ska förbjudas i alla länder. Kelering bör tillåtas för att avgifta folk som är sjuka och många olika åkommor förbättras efter kelering, vilket många läkare, tandläkare och andra terapeuter hade praktisk erfarenhet av.
Förbjud amalgam, säger representanter för den Internationella konferensen om metallavgiftning, som Tandvårdsskadeförbundet är initiativtagare till och också Intetionella forsarrangerat. Forskare från hela världen deltog och deras budskap är tydligt - förbjud amalgam i alla länder. Det kvicksilverhaltiga dentala materialet ställer bara till probem i kroppen på folk. Avgan. iftning är nödvändigt för att drabbade ska återfå hälsan.
Konferensen i Berlin avslutades med budskapet att ökade resurser till forskning behövs, att samarbetet mellan kliniker och forskare behöver förbättras för att skapa mer evidens för kelering och andra former av avgiftning samt informationen till allmänheten om vilka effekter metaller kan ha i kroppen.
I Sverige är kelering med EDTA och DMSA inte tillåtet och särskilt inte för patienter som långsamt förgiftats av sina amalgamfyllningar. Många på konferensen var förvånade över att detta inte är tillåtet i vårt land.
Forskare, läkare och tandläkare har berättat om dramatiska förbättringar med kelering (dvs ämnen tillsätts som binder till metaller och drar ut dem ur kroppen). Metaller ställer till med många problem i kroppen och det är angeläget att öka kunskaperna om detta. Exempelvis redovisade Joachim Mutter (Tyskland) flera fall med eksem som förbättrats efter kelering. Han berättade också att kroppens egen avgiftning förbättrades kraftigt om man vistas i lågstrålande miljöer.
Edwin Boegman (Sydafrika) redovisade goda resultat med kelering när det gäller kroniskt trötthet (CFC/ME) med kelering. Han menar att många med allmänna besvär blir bättre efter kelering och att det förbättrar både livskvaliteten och livslängden.
Alla var djupt imponerade över att Tandvårdsskadeförbundet arrangerat denna konferens. Och ser gärna att det blir en till om två år. Förbundet hoppas kunna ge stafettpinnen vidare till något annat land/organisation.