Korrosion är det som sker när järn rostar. Många olika former av korrosion finns i vardagen. Om detta vet forskaren Yolanda Hedberg mycket om. För tandläkare handlar det bland annat om att man aldrig ska sätta titanimplantat om patienten har guld och amalgam eller andra metaller i munhålan. Anledningen är korrosion.

När en metall korroderar frigörs metalljoner. Har man flera olika metaller i tänder och käkben så blir saliven som en elektrolyt och det uppstår galvaniska strömmar som frigör metalljoner. Allergier och/eller förgiftning kan bli följden. 

Ylanda Heberg har forskat i Sverige, men har nu en tjänst i Canada vid Western University där hon fått medel för ett projekt som ska intressera folk för vardagskorrosion och hon ska också försöka intressera barn för korrosionsproblem och därmed rekrytera forskare från nya grupper.

Hon menar att det t.ex. behövs fler kvinnliga korrosionsforskare för att få in olika perspektiv i denna så mansdominerande forskning. Korrosionsforskning handlar om kemi, biologi, etik, miljö och om att behålla jordens resurser. Korrosionsforskare kan, enligt henne, förändra världen i positiv riktning. 

Hon tar upp en del vardagsnära områden där korrosion har betydelse:

 • Placera t.ex. inte salt i en kastrull med kallt vatten som du sedan kokar upp. Då sjunker saltkristallerna till botten och korroderar metallen. Sätter man istället till salt i varmt vatten så löser det sig och man ökar kastrullens livslängd.  
 • Lagar man mat är det viktigt att veta, att om man har citronjuice på en fisk som läggs i aluminium, så gör det att aluminiumjoner frigörs och hamnar i fisken, som man sedan ska äta. 
 • Bär man en nickel-ring kan fingret bli grönfärgat på grund av metalljoner som läcker ut i huden. Det i sin tur kan orsaka allergi.
 • Tandläkare som förstår korrosion placerar inte guldkronor intill en amalgamfyllning då det innebär att kvicksilver läcker ut i högre utsträckning i patientens mun. Det handlar om att det uppstår galvaniska strömmar mellan metallerna.
 • Hon nämnder inte titan, men även titan i tillsammans med guld och/eller amalgam orsakar galvaniska strömmar och läckage om metalljoner. Risken ökar då för allergier, men också för metallförgiftning.

Svenska tandläkare lär sig tyvärr inte så mycket om korrosion och därför får många patienter flera olika metaller i tänder och munhåla. En eller möjligen två metaller kan man ibland tåla, men blir det flera är risken stor för både allergi och förgiftning. 

Läs mer här om Hedbergs forskning
Se också filmen om Meta som först efter den fjärde eller femte metallen insjuknande

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

 • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
 • Patientens rättigheter som konsument stärks.
 • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
 • Tandvården ska bli helt metallfri.
 • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
 • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
 • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
 • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
 • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13 plus onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)