Tandhälsoförbundet (Tf) får  många frågor om vilka risker rotfyllningar innebär. Tf har nu sammanställt viktig information om rotfyllningar och varför de kan orsaka kroniska sjukdomar liksom inflammationer i käkbenet. En särskild hemsida har öppnats där man kan läsa sådant som tandläkaren sällan berättar för patienter. Tandläkarnas kompetens inom området behöver höjas.  

Många har besvär med bakterier och andra mikroorganismer i rotfyllda tänder eller av defekter i käkbenet till följd av dålig läkning efter borttagning av visdomständer. Det i sin tur kan leda till infektioner/inflammationer inuti käkbenet. Alltmer forskning visar nu på kopplingar mellan infektioner/inflammationer i munhålan och käkarna till cancer, inflammatoriska kroniska sjukdomar, sepsis, hjärtkärlsjukdomar och lunginflammation hos äldre. 

I dag är rotfyllningar en av de mest frekventa frågorna som ställs till Tf. Därnäst kommer problem med titanimplantat och/eller andra metaller i munhålan. Tandvården har tyvärr inte tagit Tf:s medlemmars besvär på allvar för i så fall hade färre rotfyllningar gjorts och fler hade tagits bort i samband med vacklande hälsa. Detsamma gäller riskerna med flera olika metaller i samma munhåla. 

Nu lanseras en särskild hemsida där information om rotfyllningar och inflammationer i käkbenet samlats för att folk lättare ska hitta dit när de googlar efter information. Dela gärna eller sprid adressen till hemsidan på andra sätt. Många kan ha nytta av informationen. 

Till hemsidan www.rotfyllningar.info

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13 plus onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)