Nu har en studie från England och Wales bekräftat det tidigare studier visat att äldre personer inte får särskilt stor effekt av influensavacciner. Det behövs alltså andra åtgärder för att minska riskerna för personer över 65 år.

Forskarna studerade personer i åldern 55 till 75 år. Brittiska hälsomyndigheter anser att alla som fyllt 65 år ska vaccinera sig mot influensa. Därför ökar också vaccinationsgraden för gruppen 65 år och äldre. 

Ökad vaccinationsfrekvens reducerade dock inte sjukhusinläggningar eller dödsfall bland äldre och därför behövs andra strategier för att minska riskerna hos denna befolkningsgrupp. Biverkningsrisker finns också med vacciner varför det kanske till och med är bättre att avstå att vaccinera sig om man är äldre.

Många äldre lider brist på D-vitamin dels för att de inte är ute tillräckligt mycket, men också för att huden blir tunnare hos äldre männskor och då inte är lika bra på att ta upp UV-ljus för att syntetisera D-vitamin. Att D-vitamin minskar risken för influensa är känt sedan tidigare. 

Att stärka immunförsvaret hos äldre genom att skapa möjlighet för bra kost med mycket grönsaker och antioxidanter är viktigt. Men då tarmens förmåga att ta upp näring ofta minska med åldern behövs komplement med kosttillskott och det gäller särskilt D-vitamin, zink, selen och magnesium som många svenskar har svårt att få tillräckligt höga halter av. 

Till forskningsrapporten

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)