- Hälsa

Nu har en studie från England och Wales bekräftat det tidigare studier visat att äldre personer inte får särskilt stor effekt av influensavacciner. Det behövs alltså andra åtgärder för att minska riskerna för personer över 65 år.
Forskarna studerade personer i åldern 55 till 75 år. Brittiska hälsomyndigheter anser att alla som fyllt 65 år ska vaccinera sig mot influensa. Därför ökar också vaccinationsgraden för gruppen 65 år och äldre.
Ökad vaccinationsfrekvens reducerade dock inte sjukhusinläggningar eller dödsfall bland äldre och därför behövs andra strategier för att minska riskerna hos denna befolkningsgrupp. Biverkningsrisker finns också med vacciner varför det kanske till och med är bättre att avstå att vaccinera sig om man är äldre.
Många äldre lider brist på D-vitamin dels för att de inte är ute tillräckligt mycket, men också för att huden blir tunnare hos äldre männskor och då inte är lika bra på att ta upp UV-ljus för att syntetisera D-vitamin. Att D-vitamin minskar risken för influensa är känt sedan tidigare.
Att stärka immunförsvaret hos äldre genom att skapa möjlighet för bra kost med mycket grönsaker och antioxidanter är viktigt. Men då tarmens förmåga att ta upp näring ofta minska med åldern behövs komplement med kosttillskott och det gäller särskilt D-vitamin, zink, selen och magnesium som många svenskar har svårt att få tillräckligt höga halter av.