Kraftig smärta i käkarna som går upp mot ögat och örat diagnostiseras som trigeminiusneuralgi, det vill säga besvär som kommer från ansiktsnerven. Borttagning av inflammerad vävnad inuti käkbenet kan ta bort symtomen. Tyvärr rekommenderar inte Socialstyrelsen detta i de nationella riktlinjer om tandvården som nyligen publicerats, 

Forskning och beprövad erfarenhet finns som visar att trigeminusneuralgi eller kraftig och oförklarlig smärta i käken och ansiktsregionen kan minska eller helt upphöra om inflammationer och fettklumpar tas bort inuti käkbenet. Bland Tandhälsoförbundets (Tf) medlemmar finns flera personer som vittnat om befrielse från smärta efter käkoperationer. 

Via länkarna nedan finns två berättelser om allvarlig trigeminusneuralgi . Efter operationer förbättrades hälsan radikalt och smärtorna försvann. Båda opererades i Tyskland på doktor Lechners klinik.  Endast några få svenska tandläkare har kunskap om detta.

Flertalet svenska tandläkare inklusive Socialstyrelsen tror inte att sådana problem finns, trots både vetenskap och beprövad erfarenhet. En anledning är förstås att problem i käkbensmärgen är svåra att upptäcka då vanlig röntgen inte tränger igenom det kompakta käkbenet. 

Tandläkaren och forskaren Johann Lechner talade Stockholm på Tf:s seminarium för en liten krets tandläkare om hur man diagnostiserar och hittar defekter inuti käkbenet. Han använder sig dels av en ultraljudsapparat som heter CaviTAU och dels mäter han cytokinen RANTES (CCL5). Tydliga kopplingar finns mellan RANTES i inflammerad vävnad i käkbenet och olika sjukdomar.

Seminariet med Johann Lechner filmades och kommer senare att läggas ut på Tf:s hemsida. Både tandläkare och patienter kan ha god nytta av föredraget.

Förhoppningen är att fler tandläkare tar chansen att lyssna på doktor Lechner och att fler ska lära sig att operera bort infektioner i käkbenet. För mer information kontakta Tf eller vänd dig direkt till Johann Lechners klinik i München

Till berättelsen om trigeminusneuralgi och förbättring efter borttagning av inflammation i käkbenet 
Till ytterligare en berättelse om trigeminusneuralgi som försvann efter operation av käkbenet

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)