- Forskning
- Hälsa

Ansiktssmärta som liknar ansiktsneuralgi kan orsakas av förändringar i käkbenet. Symtomen är ofta förknippade med kraftig smärta i ansiktsnerven eller delar av den. Ofta ser man på röntgen att benvävnaden inte är lika tät som omgivningen. I detta "hålrum" kan finnas bakterier, bakteriegifter och tungmetaller.
Ofta uppstår ”hålrummet” på grund av nedbrytning av benvävnaden, men det kan också bero på utebliven läkning efter en extraktion av en tand. Anledningen är ofta nedsatt cirkulation i området och särskilt utsatt är käkbenet där visdomständerna suttit.
Vid all infektion kring tandrötter eller i tandköttet vid exempelvis tandlossning (parodontit) frisätts inflammatoriska substanser, vilket kan leda till att blodplättar och röda blodproppar klumpar ihop sig och orsakar proppbildning och därmed försämrad cirkulation. Således är det ofta infektioner som indirekt leder till dålig cirkulation.
På sikt leder detta ofta till ökat tryck inne i käkbenet, vilket kan upplevas som obehagligt med värmekänsla och smärta. Alla får dock inte besvär av dessa ”hålrum” i käkbenet, vilket beror på individens immunförsvar och genetik.
Många orsaker tycks finnas till dessa besvär som ofta kallas NICO (Neuralgia-inducing cavitational ostenecrosis). Det är allt från genetiska, till autoimmuna reaktioner och trauman. Behandlingen handlar i huvudsak om att göra rent i käkbenet och därmed bli av med eventuella infektioner och inflammationer.
Kraftig ansiktssmärta kan försvinna efter att infektionshärdarna i käkbenet tagits bort. Ofta handlar det om att skrapa rent ordentligt och ibland kan till och med borr behövas för att ta bort härdarna. Möjligen kan tandläkarlaser vara ett bra alternativ.
NICO är inget nytt fenomen utan är känt sedan 1900-talet. Tyvärr är det få tandläkare i Sverige som vågar gå in i käkbenet och ta bort infektionshärdar då Socialstyrelsen inte betraktar det som en adekvat behandling för ansiktssmärta eller andra smärttillstånd. I andra Europeiska länder och i USA behandlas NICO med framgång.
Se mer följande forskningsrapporter
A status report (2009)
Neuralgia inducing cavitation, 2020. (Engelska)
Orofacial neurogenetic pain and maxilliofacial ischemic osteonecrosis. A reviw (2003)