- Dentala material
- Forskning
- Hälsa

Implantat av Zirkonia har använts sedan lång tid tillbaka och både forskare och kliniskt aktiva tandläkare anser att de är bra och hållfasta. Det finns ett antal studier, men av naturliga skäl inte lika många som för titanimplantat. De tandläkare som påstår att implantat av Zirkonia är sämre än titan har alltså inte rätt. Nya studier visar precis som tidigare att Zirkonia är minst lika hållfast som titan. Dessutom är risken för periimplantit lägre för Zirkonia och keramen har bättre estetik.
Nedan ges länkar till tre studier publicerade 2023 och som samtliga visar mycket goda resultat med Zirkonia-implantat. Kopiera gärna dessa och ge till din tandläkare. Zirkonia kräver en lite annan teknik än implantat av titan och därför ska man välja en tandläkare som har rätt utbildning.
En anledning till att det fattas långa överlevnadsstudier för Zirkoniaimplantat är att det var först på 1990-talet detta material började användas. Innan dessa gjordes keramiska implantat i aluminiumoxider. De blev spröda och kunde gå sönder. Implantat av Zirkonia har också utvecklats och därför kan det ibland vara svårt att jämföra med de tidiga resultaten. .
Andra fördelar med Zirkonia är att bakterier inte gynnas och man får inte heller det immunsvar som titan ofta ger upphov till. Zirkonia är också estetiskt bättre än titan, eftersom metallen kan lysa igenom och färga tandköttet grått. Titan ger upphov till korrosionsprodukter. Zirkonia leder till skillnad från titan inte elektricitet, värme eller kyla och är även av det skälet att föredra.
En av forskningsrapporterna redovisar en åttaårig uppföljning av Zirkoniaimplantat i ett stycke och en annan en 12-årig uppföljning av implantatstödda proteser hos tandlösa patienter. Båda visade mycket god överlevnad. Av den först nämnda rapporten redovisade forskarna också erfarenhet av omedelbar insättning av implantat efter borttagning av tanden och jämförde det med fördröjd insättning. Det senare innebär att operationen görs först efter att käkbenet läkt.
Resultatet var något bättre för implantat som sattes in omedelbart efter utdragning av tand och av dessa fanns samtliga kvar efter åtta år. Medan de som sattes in efter läkning överlevde i 89,6 procent av fallen. De goda resultaten stämmer med andra undersökningar och även med studier gjorda på titanimplantat. Studierna visar alltså att lyckandefrekvensen är högre om man omedelbart sätter in ett implantat.
Tandhälsoförbundets erfarenhet är att det finns undantag för att omedelbart efter extraktion sätta ett implantat. Framför allt gäller det personer som haft mycket problem med sina tänder och där man fortfarande upplever värk och andra symtom. Om besvären berott på de borttagna tänderna kan kroppen behöva återhämta sig innan nya implantat sätts in. Av forskningsrapporten framgår också att patienter med försämrat käkben också bör vänta tills läkningsprocessen är färdig.
Till forskningsrapporten om åttaårsuppföljning
Till forskningsrapporten med 12-årig uppföljning
Till en reviewartikel där Zirkonia och titan som implantatmaterial jämförs