Tandvårdsskadeförbundet rekommenderar implantat av zirkonia då risken för allergier är liten liksom risken för galvaniska strömmar mellan olika metaller i kroppen eller mellan metall, saliv och fluor i tandkräm. Dessutom ger zirkoniaimplantat inte lika ofta upphov till bakterieinfektioner som titanimplantat.

Långa uppföljningar av zirkoniaimplantat lyser med sin frånvaro, men både fem och sjuårsuppföljningar finns. Özkust och Kazazogun har i en  litteraturöversikt i Jorunal of Oral Implantology gått igenom den forskning som fanns fram till 2009.

I den konstateras att zirkoniaimplantat är jämförbara med titanimplantat när det gäller styrka, stresstålighet och integrering i benet.

Ytterligare fördelar med zirkonia är att implantatet har samma färg som tänderna, risken för allergier är minimal och inga galvaniska strömmar mellan olika metaller uppstår då detta implantat har en keramisk struktur och inte avger joner till omgivning som titan gör. Galvaniska strömmar kan om man har titanimplantat uppstå också mellan saliven och implantatet liksom till fluor i tandkräm. Zirkonia leder inte heller värme och ström som titan gör.

En del kan bli elöverkänsliga av titanimplantat eftersom den är en metall och därmed kan fungera som antenn. Se mer Jans berättelse på denna hemsida.

Utvecklingen av zirkoniaimplantat går fort med ännu bättre hållfasthet än tidigare, detta bidrar bland annat inblandning av yttriumoxid till. Det experimenteras också med att täcka implantatets yta med olika material för att det bättre ska växa fast i benet.

Känsliga individer bör dock vara uppmärksamma på om andra ämnen än det keramiska materialet ingår då känslighet mot t ex färgämnen m.m. kan uppstå. Be därför alltid att få se innehållsförteckningen. Detta gäller även titanimplantat som sällan till 100 procent består av titan. Risk finns också för föroreningar från andra metaller finns med.

En ny avhandling visar att patienter som röker, tar magsårsmedicin, gnisslar tänderna eller har flera hälsoproblem har ökad risk att bli av med implantat. Implantat bör därför föregås av noggrant övervägande och om det behövs flera diskussioner med tandläkaren.

Till forskningsartikeln (engelska)
Till avhandlingen om zirkoniaimplantat (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)