Tandhälsoförbundet rekommenderar implantat av Zirkonia istället för sådana av titan. Forskning visar att Zirkonia är hållfast och det finns ingen anledning att sätta in metallen titan i käkbenet. Titan är riskfyllt då vissa personer är allergiska mot titan. Har man kvar amalgam, guld med flera metaller i munhålan ska man absolut inte sätt in implantat av titan. 

Tandhälsoförbundet (Tf) hör ofta att tandläkare säger att Zirkonia inte är hållbart. Det är fel och därför finns anledning att hänvisa till modern forskning. En omfattande review-artikel om Zirkonias hållfasthet presenterades förra året och visar tydligt att detta keramiska material är hållbart och minskar risken för allergier etc.

Zirkonia består av zirkoniumdioxid och ytterbium. Materialet hettas upp till över 800 grader och bildar ett keramiskt material. Materialet i sig har ingen riktig lyster utan tänder i Zirkonia ser vita ut och är dessutom tunga. Många försök pågår för att ge Zirkonia mer lyster för att likna ordinarie tänder. Ett sätt gällande kronor i Zirkonia har varit att glasera dem med ett annat material.

Problemet för tillverkarna är att om man blandar i mer ytterbium så ökar lystern i tanden, men den blir mindre hållbar. Andra metaller blandas också in i keramen för att ge bättre lyser och sådana material finns hos vissa tandläkare. Nu för tiden finns det alltså många olika Zirkoniamaterial. Den som är känslig bör därför pröva en bit av materialet i munnen innan det sätts in som implantat. 

Bra med Zirkonia är att det läker in fint, att bakterier inte ansamlas på ytorna och att inga metalljoner avges till omgivningen. Risken för periimplantit (infektion runt implantatet) är mycket liten. Detta tvärt emot titan.

En del personer är allergiska mot titan och kan få många olika besvär. Har patienten amalgam eller guld i kvarvarande tänder ökar de galvaniska strömmarna mellan metallerna och titanjoner läcker ut till omgivningen och blodet/lymfan.

Då kan titanförgiftning uppträda, vilket yttrar sig som torrhosta, bihålebesvär och gulaktiga tånaglar. Den som känner besvär efter att titanimplantat satts in kan behöva byta dem mot Zirkoniaimplantat. Bättre är att välja Zirkonia redan från början, vilket också forskarna i artikeln nedan anser. De menar att Zirkonia är framtidens material på grund av de mekaniska, estetiska och biologiska egenskaperna. 

Se forskningsrapport från 2021
 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)