- Dentala material
- Forskning
- Hälsa

Socialstyrelsen har skrivit en kunskapsöversikt av riskerna med titan- respektive zirkonia-implantat. Den visar en del problem med titan, bland annat nämns några fallbeskrivningar av implantat som tagits bort efter irritation och svullnad trots att inga allergier kunnat mätas. Någon varning för titanimplantat ges inte trots att Tandvårdsskadeförbundet ser alltfler problem bland medlemmarna.
Totalt sätts 50 000 till 60 000 tandimplantat in per år i svenska folkets tänder. Hållbarheten är hög och efter 5 år finns 95 % av implantaten kvar och efter 10 år 93 %. Endast 1250 implantat tas bort och majoriteten på grund av bakterier som äter sig in i käkbenet och endast nio procent tillhör gruppen med misstänkt överkänslighet.
De anmälningar som görs handlar främst om hållfasthet och väldigt få anmäler allergier eller överkänslighet. Biologiska komplikationer förekommer i 7-8,5 % av fallen under den första 5-årsperioden. Därmed menar Socialstyrelsen att titan är relativt ofarligt. Någon jämförelse mellan titan och zirkonia görs inte beroende på att det saknas studier för zirkonia-implantat. Detta trots att många tandläkare anser att zirkonia läker fast bättre i käken än titan. Socialstyrelsen skriver dock att en del kan föredra zirkonia eftersom det har en färg som smälter in bättre än titan i munnen.
*Tandvårdsskadeförbundets erfarenhet *är att en del blir känsliga framför allt mot titanimplantat och flera personer ringer årligen och berättar om sjukdomssymtom de förknippar med titan från implantaten. I vissa fall kan dock en kombination av titan och kvicksilver öka kvicksilverutsöndringen från amalgamfyllningarna och därigenom skapa symtom som egentligen beror på högre kvicksilverbelastning än tidigare.
Om guld finns närvarande kan titanet läcka ut och kontaminera naglarna. De blir då gulfärgade och med hjälp av en nagelbit kan halten titan mätas.