- Dentala material
- Hälsa
- Politik

Norge förbjöd amalgam ett år före Sverige och har också godkänt skadeståndskrav från tandsköterskor som blivit förgiftade på grund av att det arbetat med kvicksilver och amalgam utan skyddsutrustning. Det norska Hälsodirektoratet har bra anvisningar till tandläkare för hur amalgamsanering ska gå till. I Sverige finns inga sådana anvisningar. Socialstyrelsen tycker inte att det behövs trots att Tandhälsoförbundet (Tf) tryckt på många gånger.
Det norska Helsodirektoratets anvisningar om borttagning av amalgam innebär bland annat att:
- Kvicksilverexponeringen ska hållas så låg som möjligt. Både den individuella exponeringen och föroreningar till miljön ska hållas så låga som möjligt.
- Vattenkylning och högvolymsug bör alltid användas för att minska kvicksilverexponeringen när man putsar och borrar i amalgam.
- Viktigt är att kontrollera ventilationen. Luft från sugarna ska aldrig återcirkuleras i lokalen då det bidrar till höga luftföroreningar som kan spridas till andra lokaler. Ta bort fyllningen i bitar och använd en ny skarp borr. Man ska undvika att pulverisera amalgam. Allt detta för att minska exponeringen av personal och patient.
- Ta bort hela amalgamfyllningen. Om detta av någon anledning inte är möjligt ska detta noteras i journalen och patienten ska informeras.
- Kofferdam bör användas då den minskar kvicksilverexponeringen betydligt för patienten.
- Ytterligare försiktighetsmått är att ha extra punktutsug, näsmask och extra friskluftstillförsel kan vara bra, men är inte tillräckligt värderat för att det ska ställas som krav.
- Intervall på sex veckor mellan fyllningsbyten rekommenderas. Bakgrunden är att halveringstiden för inhalerat kvicksilver är 60 dagar, men det påpekas att ingen evidens för detta finns dock finns vetenskapligt underlag som tyder på att det blir färre komplikationer och ett bättre långtidsresultat om man har långt mellan fyllningsbytena.
- Om symtomen blossar upp vid amalgamsaneringen bör orsaken till detta utredas. Om man misstänker att det handlar om kvicksilverhygienen vid själva urborrningen bör man inte ta bort fler fyllningar förrän symtomen avklingat. Orsaken till ökade symtom bör också utredas.
- Om patienten får kraftiga typ 1 reaktioner vid borttagning av amalgam bör saneringen i fortsättningen ske på en klinik med möjlighet till akutmedicinsk behandlingen
Helsedirektoratet konstaterar också att viss tilläggsbehandling vid amalgamrelaterade besvär förekommer, men sådan behandling diskuteras inte i detta dokument. Det handlar bland annat om tillskott av vitaminer, mineraler och antidoter till kvicksilver.
Tf kan konstatera att Helsedirektoratet har ungefär samma krav som förbundet gällande säker amalgamsanering förutom att myndigheten inte anser det deras bord att rekommendera vitamin- och mineraltillskott.
Skillnaden är stor mellan norska och svenska myndigheternas lyhördhet. Den svenska Socialstyrelsen vill inte ens erkänna att kvicksilver frigörs från amalgamfyllningar och än mindre ge ut rekommendationer till tandläkare om säker amalgamsanering. De norska direktiven har funnits länge, men inte ens då nya riktlinjer arbetades fram ville Socialstyrelsen ta med ett ord om amalgam och än mindre hur en för patient och personal säker amalgamsanering ska gå till.
Önskvärt vore om Socialstyrelsen åtminstone införlivade de norska riktlinjerna i de nationella riktlinjerna för tandvård.
Till Helsedirektoratets vägledning för borttagning av tandfyllningar patienten inte tål