- Hälsa

Läkemedel kan påverka tandhälsan på många olika sätt. Vanligast är muntorrhet som i sig ökar risken för karies. Läkare har ofta dåliga kunskaper om hur mediciner påverkar tandhälsan, men vanligen står det i bipacksedeln om det finns sådana risker. Det gäller också att vara uppmärksam själv gällande exempelvis muntorrhet. Många har också problem med färg- och smakämnen i olika tabletter.
På apoteken finns receptarier som kan hjälpa till att kontrollera medicinernas påverkan gällande tandhälsan. Fråga dem om du nyligen fått nya mediciner. De har också möjlighet att kontrollera om vilka tillsatsämnen som finns.
Titandioxid är exempel på ett vitt färgämne som en del av Tandhälsoförbundets medlemmar blir sjuka av. Alternativ utan titandioxid kan finnas och annars kan man be sin doktor att skriva ut medicinen ex tempore, vilket innebär att aktiva beståndsdelar blandas på ett apotek och läggs i kapslar som patienten kan ta.
Ostenekros är en biverkan av läkemedel mot benskörhet som innebär att käkbenet bryts ner. Särskilt allvarligt är det om patienten har behov av att ta bort en infekterad tand. Det är inte alltid läkaren informerar om dessa risker eller att man alltid ska berätta för tandläkaren om man fått sådana läkemedel.
Internetodontologi har ett faktablad om läkemedelsbivekrningar som kan påverka munhålan och tänderna. Länk till faktabladet här
Tandläkartidningen publicerade en artikel om orala läkemedelsbivekrningar år 2012 och någon nyare har Tandhälsoförbundet inte hittat.