Munhålan innehåller stora mängder bakterier (600 till 700 arter), varav en del är nyttiga och andra skapar sjukdom. Bakteriegifter eller andra elakartade kemikalier kan bildas, vilket skapar inflammationer. Immunsystemet triggas och risk finns för olika sjukdomar. Att diagnostisera och ta bort inflammationer i tandkött och käkben är därför angeläget.

I munhålan finns en diversifierad flora av bakterier och andra mikroorganismer som Candidasvampar och amöbor. Mikrofloran går inte att utrota däremot kan man se till att den är i balans och därmed håller de sjukdomsframkallande organismerna stången. 

Om inflammationer uppstår i tandköttet, tandpulpan eller i käkbenet behöver dessa diagnostiseras och tas bort. Inflammerat käkben kan inte självläka, men kan i värsta fall ge upphov till flera olika sjukdomar varav en del är autoimmuna. CaviTAU är ett bra hjälpmedel för diagnostik, men finns tyvärr inte i Sverige. 

Svenska tandläkare opererar för närvarande inte bort inflammationer inuti käkbenet på ett säkert sätt. I bland annat Tyskland tillåts sådana operationer, men då får  man betala hela kostnaden inklusive resan själv. Se mer om inflammationer i käkbenet här  (föredrag av Johann Lechner). 

Rotfyllningar misslyckas ofta, framför allt i kindtänderna. Anledningen är att mikroorganismer inklusive Candidasvampar finns kvar i de små hålrummen inklusive i dentinkanalerna där de kan föröka sig. Biofilm är vanligt i rotkanaler även efter rotfyllning, bland annat återfinns där Enterococcus faecalis. Detta innebär att immunsystemet eller kroppens försvar aktiveras via bildning av olika signalsubstanser. 

Autoimmuna sjukdomar som kopplas till inflammationer i munhålan och parodontit är bland annat SLE, reumatoid artrit, Sjögrens syndrom och kronisk njursjukdom. Även besvär som trigeminusneuralgi, Parkinsons sjukdom, MS och kroniskt trötthetssyndrom kan bero på inflammerat käkben och/eller infektioner i rotfyllda tänder. 

Svenska patienter som förbättrats efter borttagning av rotfyllda tänder och/eller inflammerat käkben finns redovisat på hemsidan under rubriken Min historia. Johann Lechner har på sin hemsida flera liknande exempel.

Till forskningsartikel som förklarar uppkomst av inflammationer i munhålan och käkbenet
Till Tandhälsoförbundets hemsida om rotfyllningar och käkinflammationer

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)