Finländska forskare har funnit stora skillnader i behov av vitamin D beroede på om man har ljusare eller mörkare hud. De har också funnit att stor tillverkning av D-vitamin ger ett starkare immunförsvar. Det hjälper inte alltid att mäta D-vitaminnivån.

Skillnaden i D-vitaminrespons kan härstamma från våra förfäder. I en översiktsartikel beskriver Carsten Carlberg och kollegan Andrea Hanel hur Europas urbefolkningar utvecklade olika förmåga att producera D-vitamin från solljus.

En ljusare hud absorberar mer UV-strålning från solen och kan därför tillverka mer D-vitamin och får då också starkare immunförsvar. Det här tror forskarna är viktigt för att överleva de mörka och kalla vintrarna i Europa. 

Carsten Carlberg menar att D-vitamin är mycket väsentligt för kroppen och bevis för det är att människor i Europa fått ljusare hy. Hade D-vitamin varit mindre viktigt så menar forskarna att ändringen till ljusare hud inte hade skett.

​Man behöver därför ta reda på hur bra kroppen är på att syntetisera D-vitamin. För en person som är bra på det kan det räcka med tillskott på 1000 IE (25 mikrogram), men för en annan person kan det handla om behov av doser på 4000 mikrogram eller mer. 

Forskarna håller nu på att utveckla ett så kallat responsindex och när det är färdigt kan man få reda på om man kan nöja sig med relativt små doser eller om man behöver ta höga D-vitamindoser under hela året och under resten av året.

Forskarna menar att minst 4000 IE behövs per dag för att hålla D-vitaminnivåerna på en bra nivå. Det innebär att vissa får aningen för mycket, men att de med dålig respons får tillräckligt. Myndigheternas rekommenderade gärnsvärde som är 800IE per dag är helt otillräckligt. 

Individuella skillnader i näringsupptag med mera gäller även andra ämnen. 

Läs mer om de finska forskarna här

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)