Hur ditt leende ser ut och om tänderna är hela och snygga har stor betydelse för hur andra uppfattar dig som person. Att sakna tänder eller ha missfärgade tänder kan därför bli ett allvarligt funktionshinder. Om detta finns nu en forskningsrapport. Temat har också under många år tagits upp av tandläkare Björn Klinge. 

I en ny forskningsrapport som redovisas i den danska tandläkartidningen har frågan om hur personer uppfattas beroende av tändernas status undersökts. Forskarna testade bilderna på anställda vid HR-avdelningar, d.v.s. de som arbetar med att anställa folk.

De fick se en man och en kvinna där man ändrat bilderna i datorn så att de visade en person som hade en tand med emaljfraktur, en med emaljdentinfraktur, en med en saknad framtand och en med en missfärgad tand. Hundra HR-medarbetare bedömde bilderna under en minut och sedan skulle de besvara ett antal frågor.

Frakturer på emalj och dentin gav inte negativt resultat. Annorlunda var det om man saknade en framtand; då betraktades man som ointelligent, opålitlig, psykiskt instabil och bedömdes vara en dålig ledare. Den som hade missfärgade tänder bedömdes inte lika negativt som den som saknade en framtand, men hade sannolikt heller inte blivit anställd.

Det finns således anledning att ta förlorade tänder och missfärgade tänder på största allvar. Alla måste ha råd att gå till tandläkaren efter behov. 

Till forskningsrapporten i Tandlægebladet (danska)
Till forskningsartikeln 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)